-
óvodapedagógus
-
Irodavezető (munkaerő-kölcsönzés) - Szombathely
-
karbantartó
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Értékesítési vezető - Budapest
-
Területi értékesítési munkatárs - Győr
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
Promóter - Értékesítő (Tv, Szórakoztató Elektronika) | Miskolc
2025. 01. 28
-
Gépoperátor
2025. 01. 28
-
Promóter - Értékesítő (Tv, Szórakoztató Elektronika) | Dunakeszi
2025. 01. 28
-
Promóter - Értékesítő (Tv, Szórakoztató Elektronika) | Budakalász
2025. 01. 28
-
Promóter - Értékesítő (Tv, Szórakoztató Elektronika) | Budaörs
2025. 01. 28
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A mandula beszerzése és tárolása
A mandula egész éven át kapható az üzletekben, többféle formában: héjastól vagy anélkül, sózva, édesítve vagy darálva. Legjobb, ha nem feldolgozott mandulát vásárolunk. Vásárláskor olyan magokat keressünk, melyek világosbarnák, tömörek, egyformák és nehezek. Ne legyen rajtuk repedés, penész, és ne legyen avas a szaga.
A héjas mandulát hűvös és száraz helyen évekig tárolhatjuk. A hámozott mandulát kevés levegőjű, lefedett edényben, hűtőszekrényben kell tárolni, különben megavasodik.
Konyhai felhasználás: iparilag a mandulát általában speciális szerkezettel hámozzák. De otthoni használatra is kapható már ilyen berendezés.
Fogyasztási ötletek:
- Fogyasztható nyersen, sózva vagy édesítve.
- Íze a dióéhoz hasonló, ugyanakkor édeskés.
- Az édesmandula-tej rendkívül népszerű ital Indiában és Dél-Ázsiában.
- Dióval keverve, a curry-s rizs közkedvelt alapanyaga a Távol-Keleten.
- Pehelyként, desszertekre, fagylaltokra szórva igen mutatós.
- Gyakran keverik édességek, sütemények, kekszek, torták masszájába.
- A mandulavaj alapanyaga és ilyen formában a friss mandulára érzékenyek is fogyaszthatják.
Mandula tápértéke/100 g
Főbb összetevői | Tápérték | Napi javasolt bevitel százaléka |
Energia Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Koleszterin Rostok |
575 Kcal 21,67 g 21,22 g 49,42 g 0 mg 12.20 g |
29% 16% 38% 165% 0% 30% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Pantoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin E-vitamin |
50 mcg 3,385 mg 0,47 mg 0,143 mg 1,014 mg 0,211 mg 1 IU 0 mcg 26 mg |
12.5% 21% 9% 11% 78% 16% 0% 0% 173% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
1 mg 705 mg |
0% 15% |
Ásványi anyagok |
||
Kalcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Szelénium Cinc |
264 mg 0,996 mg 3,72 mg 268 mg 2,285 mg 484 mg 2,5 mcg 3,08 mg |
26% 110% 46,5% 67% 99% 69% 4,5% 28% |
Növényi tápanyagok |
||
Béta-karotén Béta kripto-xantin Lutein-zeaxantin |
1 mcg 0 mcg 1 mcg |
__ __ __ |