-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
2023 őszén is rengeteg fekete dió van a fákon. Meg lehet menteni a termést?
Mitől feketedik meg a dió?
A fekete dió hátterében a dióburok-fúrólégy áll. A kártevő nyár közepén, a még zöldszínű dió termésburkára rakja a tojásait, egy nőstény akár 400 tojást is lerakhat. A termésfelületen - a zöldburkon - ekkor még csak apró, fekete pontok, szúrásnyomok figyelhetők meg. A tojásból kifejlődő lárvák a külső zöldburok húsából táplálkoznak, ezért a burok elnyálkásodik, elfolyósodik, később megbarnul, megfeketedik. A termésburok rátapad a dió kemény héjára, megpenészedik, vagy idő előtt lehull a fáról.
Megfeketedett dió megmenthető?
Egy kis odafigyeléssel a megfeketedett dió nagy része is megmenthető. Fontos megjegyezni, hogy annál kisebb lesz a fekete, odaragadt a rész, minél korábban szedjük le! Jó jel, ha burkon még van zöld rész. Azt tapasztaltuk, hogy ezeknek a dióknak a nagy része belül még egészséges.
Fekete dió pucolása: áztatni kell
Ezután, amint lehet pucoljuk meg. Áztassuk vízbe a diókat néhány órára. Ha még a fekete héj alatt kukac, akkor ennyi idő alatt elpusztul. Utána pedig egy fúrógépbe fogott keverőszárral kulturáltan könnyen lejön a fekete rész. Nagyobb mennyiségnél érdemes betonkeverőt használni (már ha akad a háznál), amibe gúla alakú köveket tehetünk, így gyorsan és könnyen lejön a feketeség.
Ezután szárítsuk ki és amint lehet törjük meg a diót, majd tegyük el télire és így biztosan lesz bejglibevaló töltelék.
Dió tárolása
Többféleképpen kísérleteztünk hogyan érdemes az így megmentett diót tárolni. Eddig a legjobb módszernek az alábbi bizonyult:
A pucolt vagy darált diót pedig tegyük a fagyasztóba, és csak közvetlen sütés előtt vegyük ki. Ellenkező esetben könnyen megavasodhat. Ha tudjuk, másnap szükségünk lesz rá, akkor érdemes előző este kivenni a fagyasztóból és szépen lassan kienged.
Diós receptek:
Téli tipp: Diós céklasaláta