Mennyi tápérték van az őszibarackban? -2. rész

Mennyi tápérték van az őszibarackban? -2. rész
Az őszibarack (Prunus persica) egy igen kedvelt gyümölcs hazánkban. Mivel egyre több ételt készítenek gyümölcsök hozzáadásával, nézzük meg, hogy mennyi tápérték van az őszibarackban, ami az egyik kedvenc gyümölcsünk!

 

Az őszibarack osztályozása és tárolása

Az őszibarack szezon májustól októberig tart, de a gyümölcs egész évben fogyasztható. Az üzletekben, vásárláskor próbáljuk meg kiválasztani a legszebb színűeket, azokat, amelyeknek a héja még fehéres, ami bizonyítja, hogy frissen szedettek. Kerüljük a túl puha, törött gyümölcsöket. Az érett barackoknak kellemes aromájuk van, és érintéskor is megőrzik szilárdságukat.

A kifejlett keményebb őszibarackokat szobahőmérsékleten kell tárolni, amíg teljesen beérik. Az érési folyamatot etilén használatával gyorsítani lehet, akárcsak a banán esetében. Szerencsére itthon nem használják ezt a módszert.

A nagymennyiségű érett gyümölcs hűtőszekrényben tárolható, ám, hogy teljességében élvezhessük jellegzetes aromájukat, fogyasztás előtt ajánlatos a barackokat szobahőmérsékleten tartani.

 

 

Az őszibarack konyhai felhasználása

Fogyasztás előtt mossuk meg jól hideg vízzel! Az őszibarackot ajánlatos egészében, a héjával együtt fogyasztani. Ha azonban nem szeretjük, a védőréteget el lehet távolítani egy késsel, és két egyenlő részre vágva a mag is kivehető a közepéből.

Tálalási javaslatok

  • Kiváló gyümölcssalátákhoz
  • Felhasználható koktélok készítéséhez szőlővel, ananásszal, cseresznyével és szilvával párosítva.
  • Használatos palacsintákhoz, desszertekhez, dzsemekhez és zselékhez.
  • Felhasználható különböző hagyományos receptekhez is.

 

Főbb összetevői Tápérték

Javasolt napi bevitel

százaléka

Energia

Szénhidrát

Fehérje

Zsírtartalom

Koleszterin

Rost

39 Kcal

9.54 g

0.91 g

0.25 g

0 mg

1.5 g

2%

7%

1.5%

1%

0%

4%

Vitaminok

Folsav

Niacin

Pantoténsav

Pyridoxina

Riboflavin

Thiamina

A-vitamin

C vitamin

E vitamin

K vitamin

4 mcg

0.806 mg

0.153 mg

0.025 mg

0.031 mg

0.024 mg

326 IU

6.6 mg

0.73 mg

2.6 mcg

1%

5%

3%

2%

2.5%

2%

11%

11%

5%

2%

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

0 mg

190 mg

 

0%

4%

Ásványok

Kalcium

Réz

Vas

Magnézium

Mangán

Foszfor

Cink

6 mg

0.068 mg

0.25 mg

9 mg

0.61 mg

11 mg

0.17 mg

0.6%

7.5%

3%

2%

3%

2%

1.5%

Fito-tápanyagok

Béta-karotin

BetaCrypto-xantin

Lutein-zeaxanthina

162 mcg

67 mcg

91 mcg

__

__

__

 

értékelés