
Az őszibarack (Prunus persica) egy igen kedvelt gyümölcs hazánkban. Mivel egyre több ételt készítenek gyümölcsök hozzáadásával, nézzük meg, hogy mennyi tápérték van az őszibarackban, ami az egyik kedvenc gyümölcsünk!
Az őszibarack osztályozása és tárolása
Az őszibarack szezon májustól októberig tart, de a gyümölcs egész évben fogyasztható. Az üzletekben, vásárláskor próbáljuk meg kiválasztani a legszebb színűeket, azokat, amelyeknek a héja még fehéres, ami bizonyítja, hogy frissen szedettek. Kerüljük a túl puha, törött gyümölcsöket. Az érett barackoknak kellemes aromájuk van, és érintéskor is megőrzik szilárdságukat.
A kifejlett keményebb őszibarackokat szobahőmérsékleten kell tárolni, amíg teljesen beérik. Az érési folyamatot etilén használatával gyorsítani lehet, akárcsak a banán esetében. Szerencsére itthon nem használják ezt a módszert.
A nagymennyiségű érett gyümölcs hűtőszekrényben tárolható, ám, hogy teljességében élvezhessük jellegzetes aromájukat, fogyasztás előtt ajánlatos a barackokat szobahőmérsékleten tartani.
![]() |
Az őszibarack konyhai felhasználása
Fogyasztás előtt mossuk meg jól hideg vízzel! Az őszibarackot ajánlatos egészében, a héjával együtt fogyasztani. Ha azonban nem szeretjük, a védőréteget el lehet távolítani egy késsel, és két egyenlő részre vágva a mag is kivehető a közepéből.
Tálalási javaslatok
- Kiváló gyümölcssalátákhoz
- Felhasználható koktélok készítéséhez szőlővel, ananásszal, cseresznyével és szilvával párosítva.
- Használatos palacsintákhoz, desszertekhez, dzsemekhez és zselékhez.
- Felhasználható különböző hagyományos receptekhez is.
Főbb összetevői | Tápérték |
Javasolt napi bevitel százaléka |
Energia Szénhidrát Fehérje Zsírtartalom Koleszterin Rost |
39 Kcal 9.54 g 0.91 g 0.25 g 0 mg 1.5 g |
2% 7% 1.5% 1% 0% 4% |
Vitaminok |
||
Folsav Niacin Pantoténsav Pyridoxina Riboflavin Thiamina A-vitamin C vitamin E vitamin K vitamin |
4 mcg 0.806 mg 0.153 mg 0.025 mg 0.031 mg 0.024 mg 326 IU 6.6 mg 0.73 mg 2.6 mcg |
1% 5% 3% 2% 2.5% 2% 11% 11% 5% 2% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
0 mg 190 mg
|
0% 4% |
Ásványok | ||
Kalcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Cink |
6 mg 0.068 mg 0.25 mg 9 mg 0.61 mg 11 mg 0.17 mg |
0.6% 7.5% 3% 2% 3% 2% 1.5% |
Fito-tápanyagok | ||
Béta-karotin BetaCrypto-xantin Lutein-zeaxanthina |
162 mcg 67 mcg 91 mcg |
__ __ __ |