-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A gránátalma (Punica granatum) felhasználása
A gránátalma osztályozása és tárolása
A legfinomabb gránátalmákat Afganisztán közép és keleti tartományaiban termesztik. Az érett gyümölcsnek jellegzetes színe van és enyhe ütésre fém hangot ad. A gránátalmát érés előtt kell leszedni, mert ha túlérik, kireped, a magjai pedig fogyaszthatatlanul keménnyé válnak.
Az üzletekben válasszuk azokat a gránátalmákat, amelyeken nincsenek zúzódások, repedések vagy penésznyomok. Általában sokáig eláll a polcokon, 5-8 napig szobahőmérsékleten, de hűtőben is tartható.
Konyhai felhasználása
Mossuk meg a gyümölcsöt, vagy öblítsük le langyos vízzel, hogy szobahőmérsékletűvé váljon, ha hűtőben volt.
Hogy teljességében élvezhessük az erős aromáját, fogyasszuk anélkül, hogy bármit is hozzáadnánk. Általában, kézből fogyasztható, hosszában kell bevágni, hogy a cikkek szétváljanak.
A sziruppal teli zsákocskák így kivehetők, valamint a fehér hártya és a héj elkülöníthető a húsos résztől. A piros húsos rész elkülönítése egyszerűbb, ha egy kis tál víz fölött ütögetjük, így a magok leszállnak a víz aljára a húsos rész pedig felemelkedik. Távolítsuk el a vizet és különítsük el a magvakat.
A húsos rész jól mutat bármilyen ételen.
Tálalási ajánlatok
A gyümölcsöt a legtöbb esetben, friss almaléként fogyasztják. A lé különböző formákban használható, használják levesek, zselék, szorbetek és mártások ízesítésére. A gránátalma leve borrá is érlelhető.
A gyümölcs használatos a hagyományos perzsa étel, a „fesejan" elkészítéséhez, ami gránátalmalevet, őrölt mogyorót, főtt vagy csirkét, rizst, és egy finom levest, - ash-e-anart tartalmaz.
A gránátalma tápértéke/100 g
Fő összetevői | Tápérték |
Javasolt napi bevitel százaléka |
Energia Szénhidrát Fehérje Összes zsír Koleszterin Rost |
83 Kcal 18.70 g 1.67 g 1.17 g 0 mg 4 g |
4% 14% 3% 6% 0% 11% |
Vitaminok | ||
Flosav Niacin Patoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin K-vitamin K-vitamin |
38 mcg 0.293 mg 0.135 mg 0.075 mg 0.053 mg 0.067 mg 0 IU 10.2 mg 0.60 mg 16.4 mcg |
9.5% 2% 3% 6% 4% 5.5% 0% 17% 4% 14% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
3 mg 236 mg |
0% 5% |
Ásványok | ||
Kalcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Szelén Cink |
10 mg 18% 0.30 mg 12 mg 0.119 mg 36 mg 0.5 mcg 0.35 mg |
1% 0.158 mg 4% 3% 5% 5% 1% 3% |
Fito-tápanyagok | ||
Béta-karotint Crypto-xantin béta |
0 mcg 0 mcg |
__ __ |