-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Hasznos tudnivalók a körtéről
Botanikai szempontból a körte olyan fának a gyümölcse, amely a rózsafélék, Rosaceae családjába, a Pyrus nemzetséghez tartozik, mint az alma vagy a naspolya. A gyümölcs tudományos megnevezése: Pyrus communis. Származásuk szerint van Ázsiai és Európai körténk. Az ázsiai fajok, kemény és szilárd szerkezetük miatt nem változnak szüret után sem, fogyasztásra készek. Az európai fajok viszont, ha hagyják őket jól beérni, megpuhulnak és lédússá válnak.
Szerkezetileg a körtének 12-15 cm hosszú csengő formája van és kb. 200 g-os sújt nyom. A friss gyümölcs szilárd és enyhén alma aromájú. Különleges vékony héj borítja, és begyűjtött fajuk szerint a gyümölcsök lehetnek zöld, piros-narancs vagy sárga színűek.
Belül a közepe fehéres, lédús és ropogós. Ezzel együtt a kifejlett körte húsos része barnás színűvé válik és szövete kásás, ha megvágódik. A gyümölcs közepe, többé-kevésbé hasonlatos az almáéhoz, a középpontban elhelyezett apró magvakkal.
Egyes legközelebb álló ázsiai fajták az Ichiban Nashi, Shinsui, Shinsieki és a Nijisseki.
A vilmos és a Comice népszerű európai fajták.
A körte jótékony hatása
A körte sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelynek jótékony hatása van a szervezetre nézve, ilyen tápanyagok például az élelmi rostok, az anti-oxidánsok, a vitaminok és az ásványi anyagok, amik szükségesek az ideális egészség fenntartásához.
A körte az ajánlott napi rostbevitel 3,1 százalékát biztosítja. Egyébként, a körte rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a vastagbélrák ellen. A rostok nagyrészt oldhatatlan poliszacharidok (NSP), így jó hashajtók. Hasonlóképen, ezek a rostok védelmezik a vastagbél nyálkahártyáit a rákot kiváltó vegyületek ellen.
Mindezek mellett 100 g körtében csak 58 kalória van. Csupán néhány szelet naponta és a kilókat jelentősen csökkenti, és megfelelő szinten tartja a koleszterint.
A körte nagy mennyiségű C vitamint tartalmaz.
Gazdag olyan anti-oxidánsokban, mint a növényi-tápanyagok, a flavonoidok valamint a béta-karotin, a lutein és a Zea-xanthin. Ezek az összetevők, a C és A vitaminokkal együtt, elősegítik a test szabadgyökök elleni küzdelmét.
A gyümölcs kiváló forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a réz, a vas, a kálium, a magnézium és a mangán, de az olyan B vitamin komplexeknek is, mint a folsav, a riboflavin és a pyridoxin (B6-vitamin).
Bár még nincsenek rendkívüli bizonyítékok, de úgy tűnik, hogy a körte olyan gyümölcs, ami a legkevésbé vált ki allergiás tüneteket, ezért ajánlják az orvosok alternatív élelmiszerként az allergiákkal küszködő betegeknek.
Hosszú idők óta a kólika, a krónikus betegségek, az epehólyag, az ízületi gyulladás és a köszvény gyógyítására használják.