Datolyaszilva ültetése: ha ezekre figyelsz ültetésnél, akkor bőségesen terem

A datolyaszilva már itthon is terem, feltéve ha egy kicsit odafigyelünk rá. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A datolyaszilva (latinul Diospyros kaki), más néven kaki, egy Ázsiából származó, lombhullató gyümölcsfa, amely narancssárga vagy piros színű, édes és lédús gyümölcsöt terem. A datolyaszilva gyümölcse érett állapotban nagyon ízletes, és sok vitamint (különösen C-vitamint és A-vitamint), valamint antioxidánsokat tartalmaz. Az érett gyümölcs lágy és zselészerű textúrájú, de vannak fajták, amelyek keményebbek is maradhatnak.

Mire kell figyelni a datolyaszilva ültetésénél?

  1. Helyigény:

    • A datolyaszilva fa 4-10 méter magasra nőhet, ezért ültetéskor gondoskodj megfelelő helyről, ahol elegendő tér van a növekedéséhez.
  2. Talaj:

    • A datolyaszilva szereti a jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges talajt. A tápanyagban gazdag, középkötött talaj a legmegfelelőbb számára, de elég jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz is, ha nem túl agyagos vagy túl homokos.
  3. Napfény:

    • Napfénykedvelő növény, teljes napsütésben érzi magát a legjobban. Érdemes olyan helyet választani neki, ahol naponta legalább 6 órát kap közvetlen napfényt.

persimmons-6735325_1280

Datolyaszilva gondozása ültetés után

A fiatal fák rendszeres öntözést igényelnek, különösen az ültetés után az első évben. Az idősebb fák már jobban tűrik a szárazabb időszakokat, de hosszan tartó aszályos időszakokban szükség lehet kiegészítő öntözésre.

  1. Fagyvédelem:

    • Bár a datolyaszilva viszonylag fagytűrő, a fiatal fák különösen érzékenyek a téli hidegre. Hidegebb éghajlaton javasolt télen védeni a fiatal növényeket mulcsozással vagy egyéb takarással. Az érett fák -15°C körüli hőmérsékletet is elviselnek.
  2. Beérés és metszés:

    • A datolyaszilva fái 4-5 év alatt kezdenek el teremni. A metszés szempontjából fontos, hogy a fa koronája szellős legyen, mert ez segíti a gyümölcsök beérését és megakadályozza a betegségek kialakulását.
  3. Beérés ideje:

    • A gyümölcsök ősszel, általában október-november környékén érnek be, és a fajtától függően lehetnek keményebb vagy lágyabb állagúak.
  4. Fajtaválasztás:

    • Két fő típusú datolyaszilva létezik: a fanyar (csersavas) és a nem fanyar (nem csersavas) fajták. A fanyar fajtákat csak akkor érdemes fogyasztani, ha teljesen megpuhultak, míg a nem fanyar fajták kemény állapotban is ehetők.
értékelés