Baj, ha a fáról hullik az éretlen, zöld szilva? Elmondjuk

Nincsen annál bosszantóbb, mikor a szilvafáról idő előtt elkezd nagy mennyiségben a szilva potyogni.

Hullik a zöld szilva a fáról

Az éretlen zöld szilva lehullása a fáról több okra is visszavezethető. Íme néhány gyakori ok:

  1. Természetes gyümölcsritkítás: Sok gyümölcsfa, köztük a szilvafa is, több gyümölcsöt hoz, mint amennyit elbír vagy amennyit a fa megfelelően ki tudna nevelni. A fák természetesen ledobják a fölösleges gyümölcsöket, hogy a fennmaradó gyümölcsök több tápanyaghoz jussanak és jobban kifejlődjenek.

  2. Vízhiány vagy öntözési problémák: Az egyenlőtlen vízellátás, különösen a virágzás és a gyümölcsképzés időszakában, stresszt okozhat a fának. A vízhiány miatt a fa nem képes elég tápanyagot juttatni minden gyümölcshöz, így a felesleges, éretlen gyümölcsöket ledobja.

  3. Tápanyaghiány: Az elégtelen tápanyagellátás szintén vezethet gyümölcshulláshoz. A tápanyaghiány, különösen a nitrogén, kálium, vagy más fontos ásványi anyagok hiánya miatt a fa nem képes megfelelően táplálni a gyümölcsöket.

  4. Betegségek és kártevők: Egyes betegségek és kártevők, mint például a szilvafa levéltetvek vagy a gombás fertőzések, szintén okozhatnak gyümölcshullást. Ezek gyengítik a fát, és megzavarhatják a gyümölcsképzési folyamatokat.

  5. Hirtelen hőmérsékletváltozások: A hőmérséklet hirtelen ingadozása, különösen a tavaszi és nyári időszakban, stresszt okozhat a fának.

  6. Beporzási problémák: A nem megfelelő beporzás eredményezheti, hogy a gyümölcsök nem alakulnak ki teljesen, és idő előtt lehullanak. Ez előfordulhat, ha a méhek és más beporzó rovarok hiányoznak, vagy az időjárási körülmények nem kedveznek a beporzásnak.

green-plums-1439902_1280

Mit lehet kezdeni a lehullott zöld szilvával?

Ha kevésbé sérültek a lehullott szilvák, akkor nem kell őket azonnal a komposztra dobni. Íme néhány ötlet, mit lehet kezdeni a zöld szilvával:

Savanyítás: A zöld szilva savanyú íze miatt kiválóan alkalmas savanyúság vagy chutney készítésére. Az ecetes vagy sóoldatos savanyítás hosszabb ideig eltarthatóvá teszi a szilvát.

Szószok és pürék: A zöld szilvából szószt vagy pürét is készíthetsz, amelyet húsokhoz, salátákhoz vagy sült ételekhez használhatsz fel. A szilva savanykás íze érdekes ízvilágot ad ezeknek az ételeknek.

 

értékelés