-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az étkezési célra szánt gyümölcsök mellett igazi áttörést az ipari célú felhasználás hozhat az exportban – hangzott el az érdi Elvira Majorban rendezett Cseresznye- és Meggytanácskozáson, ahol az is kiderült, a tavaszi fagyok okozta károk miatt idén az átlagosnál is gyengébb termés várható a közkedvelt csonthéjas gyümölcsöknél.
A ország legnagyobb szakmai konferenciáján, a cseresznye- és meggytanácskozással egybekötött fajtabemutatón ismét több száz termesztéssel, nemesítéssel foglalkozó szakember vett részt és számolt be tapasztalatairól, valamint kutatási eredményeiről. Nagyon fontos a személyes tapasztalatcsere, hiszen nem mindegy, hogy a nemesítők milyen irányban fejlesztik az egyes fajtákat, illetve hoznak létre újakat.
„A nemesítés egy hosszadalmas folyamat, nem lehet egyik napról a másikra új fajtákkal megjelenni. 10-15 év kell magához a fejlesztéshez és további 10-15 az eredmények elismertetéséhez. Ekkor kezdődhet csak a piaci bevezetés, vagyis a kutatók munkája csak hosszú évek múlva terem csak valódi gyümölcsöt”– mondta Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a találkozó társszervezője.
A fogyasztók hagyományosan a nagy szemű, roppanós, édes cseresznyéket szeretik, ahogy az étkezési célra szánt meggyek közül is a hosszabb ideig eltartható, kevésbé fanyar fajták a népszerűek. Az importlehetőségek kiszélesedésével már egészen különleges, sárga cseresznyével is találkozhatnak a boltokban a vásárlók, de ezek – megmaradnak kuriózumnak, a hazai termelést és értékesítést nem fogják megváltoztatni.
Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok
Czerván György államtitkár elmondta, hogy 2016-ban a kertészeti ágazatok kibocsátása 348,5 milliárd forint, ezen belül a friss gyümölcsök kibocsátása 89 milliárd forint volt. Kiemelte, hogy az elmúlt években folyamatosan nő az egy főre jutó gyümölcsfogyasztás, 2010-ben 37,8 kg/fő/év volt, míg 2015-re elérte a 45,8 kg/fő/év mennyiséget. Az idei évi meggy, illetve cseresznyeterméssel kapcsolatban elmondta, hogy a tavaszi fagyok hatására átlagosnál gyengébb termés várható. Meggyből várhatóan 55-60 ezer tonnát, cseresznyéből 7-10 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy jelenleg kihirdetés előtt áll egy törvényjavaslat, amely kötelező szerződéskötést ír elő a meggyágazatban. Az ágazat szereplőivel folytatott egyeztetések eredményeként elkészült törvényjavaslattól a meggypiac stabilizálását várják az érintettek. A kötelező szerződés alapján, a szállításokat megelőzően a feldolgozónak vagy felvásárlónak írásbeli ajánlatot kell tennie a termelőnek és az ennek alapján létrejött szerződést kell írásba foglalni. A kötelezettség betartását a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Hangsúlyozta, hogy a törvényi szabályozás nem korlátozza a piaci folyamatokat, csupán a kiszámíthatóságot, a számon kérhetőséget és a felek biztonságát növeli.
Pipacs 1 a szépségipar sztárja
A konferencia egyik érdekessége az egyik érdi nemesítésű magyar meggyfajta, a PIPACS 1 volt, amelyik rendkívül magas antioxidás- és melatonin tartalmával - különleges vitamin-összetételével kimagaslik a kozmetikai ipar alapanyagai közül. A meggyfajta a közeljövő élelmiszer- és szépségiparának sztárja lehet. A különleges, bőtermő, világos piros húsú meggyfajta ízes, savanyú. A szakemberek jelenleg is fejlesztik azokat a termékeket, amelyekben leginkább hasznosítani tudják a magyar nemesítésű meggy legelőnyösebb tulajdonságait.
Bővebb információk: www.mkszn.hu