
Nem minden fa esetében ajánlott a koratavaszi metszés, mivel egyes fajták érzékenyek a hirtelen beavatkozásra, és akár maradandó károsodást is szenvedhetnek.
1. Csonthéjas gyümölcsfák (pl. cseresznye, meggy, barack)
A csonthéjas gyümölcsfák metszése érzékeny kérdés, ugyanis hajlamosak a különböző gombás és bakteriális fertőzésekre, mint például a monília. A korai metszés után a sebfelületek lassan gyógyulnak, így a fertőzések könnyebben megtelepednek. Ezért a csonthéjas fákat inkább a nyár második felében, a termés betakarítása után érdemes metszeni.
2. Diófa
A diófa a nagy mennyiségű nedvkeringése miatt különösen érzékeny a korai metszésre. Ha túl korán vágjuk meg az ágait, a sebeken keresztül nagy mennyiségű nedvet veszít, amely legyengíti a fát és csökkenti a terméshozamot. A diófa metszésének ideális időszaka a nyár vége vagy az ősz eleje, amikor a nedvkeringés csökken.
3. Gesztenyefa
A gesztenyefa hasonlóan a dióhoz, érzékeny a tavaszi metszésre, mivel szintén erős nedvkeringéssel rendelkezik. A túl korai metszés esetén a fa „vérezhet”, vagyis nagymértékben nedvet veszíthet, ami gyengítheti a fejlődését.
4. Mandula
A mandula korán virágzik, ezért a metszésük ebben az időszakban jelentős károkat okozhat a rügyekben. A legjobb időpont ezeknek a fáknak a metszésére a nyári időszak, amikor már befejeződött a termésérés.