-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A pisztácia nagyon szereti a napot, de lassan nő és vannak olyan fajták, amelyek csak 2 évente hoznak termést.
Pisztácia: hova ültessük a pisztáciafát?
A pisztáciát teljes napra kell ültetni. A lassan növő fának a méretét metszéssel lehet szabályozni. Ültetéskor bánjunk vele gyengéden, mert a rügyek könnyen letörnek a faalanyról.
Milyen talajt szeret a pisztácia?
A pisztáciafa a mély, omlós, jó vízelvezetésű, de nedvességtartó talajban nő a legjobban. Viszont életben maradhat a szegényes, kavicsos, meszes, magas lúgtartalmú vagy kissé savas vagy esetleg sós talajban is. A gyökerei mélyen behatolnak a földbe.
Pisztácia öntözése
Elviselnek bizonyos fokú szárazságot, de jól csak a mély, rendszeresen, de nem túl gyakran öntözött földben fejlődnek.
A pisztáciafa trágyázása, tápanyagigénye
Mivel a pisztáciák lassan nőnek, nincs szükségük nagy mennyiségű nitrogéntartalmú trágyára. A tavasszal használt nitrogén-foszfor-kálium tartalmú trágya megfelel az igényeinek.
A pisztáciafa metszése
A metszés a nagy termelőknek lehet fontos, akiknek a mechanikus szüretelés miatt szükséges formálniuk a fák alakját, de a kis gyümölcsösökben ez kevésbé jelent problémát. A fának szüksége van egy központi ágra 4-5 fő mellékággal. Az első metszés után csak a zavaró ágakat kell levágni. Az erős metszés csökkenti a terméshozamot.
A pisztáciafa szaporítása
A pisztáciát általában oltással szaporítják, általában P. atlantica, P. terebinthus (terpentinfa) és P. integerrima alanyokat oltanak be. Ezeket az alanyokat a szívósságuk miatt válasszák, és mert ellenállóak a fonalférgekkel és a talajban levő gombákkal szemben.
Pisztácia: Kártevők és betegségek
Többféle gomba is támadja a pisztáciát. A legkomolyabb gombás betegség a verticilliumos fertőzés, amely megöli a fákat kortól függetlenül. A legtöbb pisztáciát most a verticilium rezisztens P. integerrima alanyba oltják. A fák érzékenyek a gyűrűs tuskógombára (Armillaria mellea) is. A kártevő rovarok között vannak a levéltetvek, Anthopleura lentisci és számos levéllábú poloska és címerespoloska. A pisztáciát a mókusok és a madarak is szeretik, beleértve a kék szajkót és a fakopáncsot.
A pisztácia szüretelése: mikor kell leszedni?
A pisztáciát akkor kell leszedni, amikor a magot körülvevő héj meglazul. Egyetlen rázással lehullnak az érett gyümölcsök, amelyeket rá lehet rázni egy vászonra vagy más anyagra. Egy érett fa akár 22 kg száraz, héjazott pisztáciát is megteremhet. A héj szétválását elősegíthetjük, ha beletesszük vízbe, majd kitesszük a napra száradni. Az egyik módja a pisztácia megsózásának az, ha pár percig sós vízben főzzük, majd megszárítjuk és tároljuk. Műanyag zacskóban tárolva a pisztácia akár 4-6 hétig is eláll a hűtőben, lefagyasztva pedig hónapokig.
A pisztácia egyedülálló a piacon félig szétnyílt héjával, ami lehetővé teszi, hogy megpirítsák és megsózzák anélkül, hogy eltávolítanák róla a héját, emellett a csomagolásnál is előnyös. A héjas pisztáciát használják cukrászsütemények, fagylaltok, cukrok, péksüteményekhez és más édességek készítéséhez. Emellett használják még öntetekhez, ragukhoz és más ételekhez.
A pisztáciát tartják a legjobban fogyasztott diófélének a mandulával a kesudióval és a makadámdióval együtt. Az utóbbi években erősen megnőtt a pisztáciatermelés és fogyasztás.
Pisztácia változatok
Sokfajta pisztáciát fejlesztettek ki, mert már több ezer éve termesztik. Kaliforniában 13 kultúrnövény-változatot próbáltak ki, beleértve a ˝Kerman˝, az ˝Ibrahmin˝, az ˝Owhadi˝, a ˝Safeed˝, a ˝Shasti˝és a ˝Wahedi˝ (a legnagyobb változat) fajtákat. A ˝Kerman˝ változatot az importálók és a feldolgozók szeretik a mérete és a ropogóssága miatt. A ˝Kerman˝ lánytestvére a˝Lassen˝, ami szintén jó minőségű, nagyméretű pisztáciákat terem. A standard férfi változat a ˝Peters˝.
Kerman
Nőnemű. Ez a pisztácia az átlagosnál nagyobb. A héja jól szétnyílik, kézzel könnyen szét lehet választani. A mag mérete méreten felüli, jó minőségű, készen rázzák vagy verik le a fáról, amikor ért. A fának erős, felfelé ívelő koronája van. Későn virágzik, sokat terem, de csak kétévente.
Peters
Hímnemű. Jó pollentermelő, a virágzás ideje megegyezik a korán virágzó változatokéval, akárcsak a későn nyíló ˝Kerman˝ virágzásával. Aránytalan, lassan növő fajta, különösen, ha P. vera alanyba oltják be. Ezt a fajtát A. B. Peters fejlesztette ki Kaliforniában, innen is kapta nevét.