6141. Virágfertőző monília: akár az egész termést elviheti, így védekezhetünk ellene!
Az eső után párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését.
Az eső után párára, nedvességre számíthatunk, ami segíti a monília terjedését.
A tavaszi időszak beköszöntével a kertben végzett különféle munkálatok is kezdetüket vehetik. Ilyenkor érdemes megragadni az esélyt arra, hogy még időben megtörténjen a térkő célirányos lerakása. Amennyiben ez sikerül, akkor a nyári hónapokban már bőven ki lehet használni ennek az előnyeit. A kisebb-nagyobb gyepfelületeket stílusában egyedi módon megtörő vagy az átjáró járdák többféle formában készülhetnek el, amikhez sokféle alapanyag áll rendelkezésre. Az egyértelműen vonzó küllem mellett, ugyanakkor a tartósság is kiemelt jelentőséggel rendelkezik, amit megéri előtérbe helyezni a készítés alkalmával, valamint a termékek beszerzése során.
Pótolhatatlan kincs van a birtokunkban, ha az otthonunkhoz tartozik egy talpalatnyi zöldterület is. Frissen nyírt gyep, tökéletesre metszett sövény, gyönyörű virágágyás, angolos miliő. Sokaknak ez ugrik be elsőre, pedig a kert ennél jóval több: élőhely, menedék, élelmet adó föld, egy varázslatos világ, ahol növények, állatok és emberek elférnek egymás mellett.
A 2022-es év kihívásai már a tél végével, tavasz beköszöntével megkezdődtek, hiszen rettentően csapadékhiányos ez az időszak. A talaj vízkészletei megcsappantak, szárazság, mi több gyakorlatilag aszály van.
Az étkezésünk sok szempontból meghatározza az általános közérzetünket. Elég a legegyszerűbb oldalát nézni: ha éhesek vagyunk, akkor sokkal rosszabb a kedvünk is. Azonban sokkal mélyebb okok miatt (is) fontos, hogy mit eszünk napi szinten, főként, hogy ma már ezernyi diéta kering a köztudatban. Már az a ritka, ha egy társaságban vagy egy családban mindenki eszik minden típusú ételt. Viszont bármilyen táplálkozási elvet is követünk az az egy biztos, hogy zöldségeket fogyasztanunk kell. Ellenkező esetben nagyon lecsökken a vitaminbevitel és a táplálkozásunk is egyhangúvá válhat.
Meg kell nézni a levelek fonákját, mert levéltetű is lehet. De ha nem talál semmilyen kártevőt, kórokozót, akkor csak több fényre van szüksége. Ha lehet kerüljön ki a teraszra úgy, hogy az első két hétben árnyékolva van a déli tűző nap elől.
Egészségesnek látszó zöld leveleket és bimbókat hullat? Vagy a levelek a szélükön megbarnulnak, besodródnak és ezután leesnek? A növény száraz levegőjű helyiségben van. Tegyük párásabb helyre a növényt, majd gyakrabban öntözzük. A Fuksziánál ne a virágokat és bimbókat permetezzük le, csak a zöld részeket.
Az ananász a laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a túlöntözést, attól rothadásnak indul. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. A hőigénye is nagy.
Igen,erősen valószínű, hogy a sok közvetlen fény az oka, ezenkívül az ablaküveg mögött általában nagyon erős a felmelegedés ami nullára csökkenti a páratartalmat és elégeti a leveleket is. Ezen nemzetség fajai kivétel nélkül tűző nap kerülők.
A „C” jelű virágföld kötött, de jó szerkezetű és vízháztartású, közömbös kémhatású /7pH/ keverék. De keverhetünk az általános, vagy B típusú virágföldhöz kevés szárított szarvasmarhatrágyát, leérett és pihentetett gombatrágyát és (vagy) Osmocotét, ami pontosan a hat hónapos vegetációs időszakra elegendő tápanyagot enged ki fokozatosan a földbe. Ilyenkor ültessük először tápszeres földbe az előző évi hajtásokból fejlődött növénykéinket is. Fontos, hogy az ilyen növényt egy kicsit szárítsuk ki, mert akkor könnyebb a művelet. Fektessük le és megemelve húzzuk le a cserepet a földlabdáról. Ez műanyag vagy kerámia cserépnél nem nehéz általában, agyagcserépnél már nehezebb, de fadézsánál maga a küzdelem. Ilyenkor akár néhány napos kiszárítás is ajánlatos és akkor is csak segédeszközzel, mondjuk kalapács vagy balta fokával tudjuk óvatosan leverni a dézsát, mert a gyökerek hozzánőnek a fához. Ha ezen a kiszedésen túl vagyunk, akkor a nagyon vastag és földnélküli gyökérzetből fűrésszel, ásóval, nagyobb késsel akár 5 - 10 centit is levághatunk a gyökérzet aljából, az oldalából, és a tetejéből is. A lényeg az, hogy azért maradjon valamennyi föld nélküli gyökérzet, amit egy kicsit meglazítunk és majd kényelmesen belenő az új földbe. Az összekevert, előkészített földet elterítjük a cserép alján, ráállítjuk a növényt és további földdel feltöltjük az oldalakat. Valami hosszú, keskeny szerszámmal, akár egy vastagabb egyenes ággal, vagy léccel tömörítjük az oldalakon a földet, a művelet vége felé óvatosan locsolgatjuk, ami szintén tömörít. És természetesen végül a tetejére is jusson bőven friss földből és locsoljuk meg az egészet. Így nyilván annyi új földet kaphat, amennyi gyökérzetet levágtunk, de ha nagyobb cserépbe tesszük, akkor a több friss föld több évre elegendő. Egyszer azonban mindenképpen elérjük a felső határt, és akkor úgy kétévenként csak ez a gyökérlevágós módszer alkalmazható. Ha már a legnagyobb méretű cserépnél tartunk, akkor lehetséges az átültetés helyett a megfelelő szintű folyamatos tápanyag-utánpótlásról gondoskodni. De azt is megtehetjük, mert a leanderek sok mindent kibírnak, hogy a nagyon nagy gyökérzettel és a több, vagy a nagyon elágazó tővel rendelkező növényeket kettő vagy akár több részre fűrészeljük és így kisebb cserepekbe ültetve még szaporíthatjuk is őket.