Tisztelt Örsi G.! A képen az alma taplófoltosságának a tünetei láthatók. Ez a betegség elsősorban a tárolókban jelentkezik, de a szüret előtt is megjelenik. A Baldwin és a Golden Delicious fajtán a leggyakoribb. A tünetekre jellemző a hogy a gyümölcs héján elszórtan 2-3mm átmérőjű kerek határozott szegélyű a gyümölcshúsba mélyedő barna foltok láthatók. A gyümölcshúsban a héj alatt barna taplószerű foltok figyelhetők meg. Ezt a gyümölcs romlást tárolási betegséget a kálciumhiány okozza. A talaj nagyadagú kálium és magnézium tartalma okozza (ionantagonizmus). Kerüljük a nagyadagú műtrágyázást, helyette érett istállótrágyát használjunk. Valamint a szüret előtt 3-4 alkalommal 1-2 hetes időközönként kálcium tartalmú lombtrágyával permetezzük le az almafákat. A gyümölcsöt idejében kell leszedni és alacsony hőmérsékleten kell tárolni, kellő szellőzés mellett. Jó kertészkedést! Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu