2276. Hogyan gyógyít a bazsalikom? 2. rész
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A bazsalikom (Ocimum basilicum) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy mennyi tápérték van pontosan 100 g bazsalikomban, és hogy hogyan fogyasszuk?
A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Ebben a részben a zeller tápértékén kívül még szó lesz az egészségügyben való felhasználásáról, és arról is szót ejtünk, hogy milyen veszélyei lehetnek a zeller használatának, illetve, hogy milyen formában fogyasztható ez a fűszernövény.
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.
A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges, ami biztosan ott van minden konyhában, legyen az frissen vagy szárítva. Nézzük meg, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe a fokhagyma által.
Az agyagos, levegőtlen, rossz vízáteresztő, nagyon kötött talajokat homok vagy perlit hozzáadásával és szalmás istállótrágya bekeverésével tudjuk lazítani. Érdemes odafigyelni, hogy kötött (agyagos) talajon kevesebb és ritkább K utánpótlásra van szükség.A termőréteg többnyire sekély, kevés humuszt és tápanyagot tartalmaz. A talaj levegőtlen, tömörödő. E hibákat kevés meszezéssel, szerves trágya beforgatásával tudjuk javítani, de segíthet a pillangós virágú vetemény, például lucerna vagy vörös here talajba forgatása is foszfátműtrágya kíséretében. Ez mind a talaj szerves humusz anyagainak gazdagítását célozza meg, ami javítja szerkezetet
Lehet dézsába ültetni, de különösen kell figyelni az edény méretére, és a tápanyag- valamint vízellátásra.Télre nyugodtan kint lehet hagyni.
Kedves Érdeklődő! Mivel kép nincs, több dologra is lehet gondolni. 1, Lehetéséges a perzselés is, ami tárpanyag-túladagolástól vagy túl tömény permetszertől származhat. Lehetséges? Elképzelhető, hogy a növény tövéhez szórt valamennyi szilárd műtrágyát, és ráöntözött?? ha igen, akkor perzselt részeket metssze vissza. 2, Mostanában gyakori a didimaszcella is, erről itt olvashat: http://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/kertepites-szaradas-didimaszcella-tuja/2198/ 3, A leggyakoribb természetesen a tuja kabatínás hajtás- és ágpusztulása (hajtásbarnulás)A kórokozó gomba nem csak a tuján (Thuja), hanem a hamiscipruson (Chamaecyparis ), a ciprusokon (Cupressus) és a borókán (Juniperus) is súlyos károkat okozhat. Elsősorban a kálcium-, magnézium- és mangánhiányos területen fejlődő növényeket támadja meg. Megfelelő védekezéssel és időben történő felismeréssel a károk megelőzhetők és orvosolhatók. Komoly veszély a fiatal növényeket fenyegeti, melyek a fertőzés következtében elhalhatnak.Kabatina thujae, Kabatina juniperi. Az előző évben megfertőzött hajtásokon telel át, majd május közepétől a hajtások felületén található foltok felszakadnak, és az ott keletkező konídiumtelepek ősszel újra fertőznek. A kórokozó gomba sebzéseken jut a növénybe, ezért rovarkártétel és mechanikai sebzések esetén a fertőzés veszélye fokozottan fennáll.Kezdetben a hajtásvégek szürkészöldre színeződnek, majd fokozatosan elhalnak. Az egész növényt csak fiatal korban károsítja, többnyire csak a hajtáscsúcsok halnak el. A fertőzött hajtásokon 0,2-0,4 mm nagyságú, nagyítóval is látható fekete foltok, termőtestek találhatóak.Védekezés:Kálcium-, magnézium- és mangántrágyázással pótoljuk a nem megfelelő termőterület hiányosságait, erősítsük meg a növényt, ellenállóvá téve a kórokozóval szemben. Fontos időpont a május, amikor az áttelelt szaporítóképletek fertőzni kezdenek. Lehetőleg ezt megelőzve távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött hajtásokat. Súlyos esetben illetve ültetvények esetében indokolt a gombaölőszeres kezelés.
Kedves Jutka! Mivel a goji (lycium vagy ördögcérna) gyakrlatilag nálunk gyomnövény, így nem nagyon tud termőre fordító praktikákat bevetni. Maximum jól vissza tudja metszeni, ezzel elősgíteni a bokrosodást és a virágzást (majd a termést)
A homoktövis-szüret kézzel – az ágak tövisei miatt – nagyon lassú, ezért nem számolhatunk nagyobb (30–40 kg/nap) teljesítményre. Gépi szürete sem megoldott, mert ehhez le kell metszeni a gyümölccsel teli ágakat. A homoktövist metszőollóval kell szüretelni vagyis a bokorról vagy a fáról /ha úgy metsszük fa lesz/ kb 8-10 cm kis ágakat kell levágni, amin a bogyók vannak.