Vízkeménység kezelése
A cserepes növényeknél gyakran megfigyelhető, hogy földjük felszínén fehéres elszíneződés alakul ki. A víz keménységét a benne lévő oldott kalcium és magnézium sók mennyisége határozza meg, a helyzetet azonban bonyolítja, hogy a víznek van egy változó és egy állandó keménységi értéke is.
A változó keménységet forralással csökkenteni lehet, az állandó keménységet okozó szulfátok és kloridok pedig nem semlegesíthetők így. A kemény víz növényekre gyakorolt hatása hosszútávon negatív, a talaj ugyanis ilyen esetben meszesedik, ami jellemzően tápanyag-felvételi problémákhoz, ennek következtében gyökérelhaláshoz, vagyis adott esetben a növény pusztulásához is vezethet.
A természetben előforduló leglágyabb víz az esővíz. Ugyanakkor sajnos az esővíz gyakran szennyezett, főleg városi környezetben, vagy iparvidékeken jellemzően savassá válik.
A kemény víz lágyítása kémiai úton is lehetséges, például oxálsav, foszforsav, vagy kénsav adagolásával, azonban ezek az eljárások veszélyesek, ezért használatuk nem javasolt. Erre a célra használjunk inkább 1-2 csepp citromlét. A víz kezelése tőzeggel a lágyítást nem, hanem a savanyítást teszi lehetővé! Időnként javít az esztétikán a talajfelszín cseréje. üdvözlettel Katona Ervin