Ezek a leggyakoribb palántabetegségek

Néha a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy felnyurgul, eldől a palánta, esetleg foltok jelennek meg a leveleken. Mutatjuk, hogyan előzhetjük meg!

Az utóbbi években az egyre növekvő élelmiszerárak vagy környezetvédelmi szempontból egyre többen alakítottak ki veteményest a kertjükben, vagy ha az nem volt, akkor az erkélyen, teraszon. Még a legkisebb kertben is van paradicsom, hiszen könnyen tartható, és nyersen, aszalva, befőzve vagy lecsónak is nagyon finom.

A paradicsompalántát nem nagy ördöngősség nevelni, azonban van néhány betegség, amelyik a legnagyobb odafigyelés ellenére is megjelenhet.


Gombás eredetű betegségek

A palántanevelés során előforduló problémák közül a legtöbb gombás eredetű.

  • A korai foltosság a paradicsompalánták egyik legelterjedtebb betegsége, amely a magas páratartalmú és meleg hőmérsékletű időszakokban fordul elő. A fiatal lombozaton apró fekete pöttyök formájában jelentkezik, amelyek egyre növekednek. Később a levelek elszáradnak, végül a betegség a szárakra is átterjed.

  • A Pythium vagy Rhizcronia gombák által okozott száradás egy másik gyakori betegség, amelynek hatására a palánták elhervadnak, majd elpusztulnak.

  • A fuzáriumos hervadás talajfertőzésből indul ki. Először a levelek kezdenek kókadozni, majd sárgulni, végül a palánták elhervadnak.

  • A botritisz sok növénynél gyakori, amely ha a szárba hatol, körülöleli a növényt, és elpusztítja azt.

  • Palántadőlés: a palánta el kezd oldalra dőlni, aztán elsatnyul

A gombás eredetű betegségeket a páratartalom szabályozásával, a felülről történő öntözés hanyagolásával lehet megelőzni. Ha megtörtént a baj, akkor betegség ellen réztartalmú gombaölő szereket érdemes bevetni.

Bakteriális betegségek

A bakteriális betegségek a növényen keletkezett apró sebeken, nyílásokon keresztül jutnak be. Ez származhat rovartól, mechanikai sérülésből is. A baktériumok leggyakrabban magán a magon vannak, de a víz fröccsenésével is terjedhetnek.

A baktériumos levélfoltosság a leveleken indul el. Sárga gyűrűket képez sötét középponttal. A forró, nedves körülmények utáni hirtelen lehűlés elősegíti a betegség kialakulását. Ez a betegség évekig fennmaradhat a talajban.

palnta_palntabetegsg_palntabetegsgek


A bakteriális eredetű paradicsompalánta-betegségek magával a vetőmagból indulnak ki, ezért fontos, hogy a vetőmagokat megbízható helyről vásároljuk.

Kevés a fény

A hosszú vékony szár és apró levelekkel jelzi a palánta, ha kevés a fény, de magas a hőmérséklet. Az ilyen palánták fogékonyabbak a betegségekre. Mit lehet ellene tenni?

Biztosítsunk számukra több fényt. A palántanevelés időszakában a növényeknek 14-16 óra világosságra lenne szükségük, ehhez tél végi palántázó időszakban érdemes bevetni egy LED-es növénytermesztő lámpa nagyon hasznos tud lenni.

Még több palántázási tipp:

Néha a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy felnyurgul, eldől a palánta, esetleg foltok jelennek meg a leveleken. Mutatjuk, hogyan előzhetjük meg,

 

Az utóbbi években az egyre növekvő élelmiszerárak vagy környezetvédelmi szempontból egyre többen alakítottak ki veteményest a kertjükben, vagy ha az nem volt, akkor az erkélyen, teraszon. Még a legkisebb kertben is van paradicsom, hiszen könnyen tartható, és nyersen, aszalva, befőzve vagy lecsónak is nagyon finom.

 

A paradicsompalántát nem nagy ördöngősség nevelni, azonban van néhány betegség, amelyik a legnagyobb odafigyelés ellenére is megjelenhet.

Gombás eredetű betegségek

 

A palántanevelés során előforduló problémák közül a legtöbb gombás eredetű.

  • A korai foltosság a paradicsompalánták egyik legelterjedtebb betegsége, amely a magas páratartalmú és meleg hőmérsékletű időszakokban fordul elő. A fiatal lombozaton apró fekete pöttyök formájában jelentkezik, amelyek egyre növekednek. Később a levelek elszáradnak, végül a betegség a szárakra is átterjed.

  • A Pythium vagy Rhizcronia gombák által okozott száradás egy másik gyakori betegség, amelynek hatására a palánták elhervadnak, majd elpusztulnak.

  • A fuzáriumos hervadás talajfertőzésből indul ki. Először a levelek kezdenek kókadozni, majd sárgulni, végül a palánták elhervadnak.

  • A botritisz sok növénynél gyakori, amely ha a szárba hatol, körülöleli a növényt, és elpusztítja azt.

  • Palántadőlés: a palánta el kezd oldalra dőlni, aztán elsatnyul

 

A gombás eredetű betegségeket a páratartalom szabályozásával, a felülről történő öntözés hanyagolásával lehet megelőzni. Ha megtörtént a baj, akkor betegség ellen réztartalmú gombaölő szereket érdemes bevetni.

Bakteriális betegségek

A bakteriális betegségek a növényen keletkezett apró sebeken, nyílásokon keresztül jutnak be. Ez származhat rovartól, mechanikai sérülésből is. A baktériumok leggyakrabban magán a magon vannak, de a víz fröccsenésével is terjedhetnek.

A baktériumos levélfoltosság a leveleken indul el. Sárga gyűrűket képez sötét középponttal. A forró, nedves körülmények utáni hirtelen lehűlés elősegíti a betegség kialakulását. Ez a betegség évekig fennmaradhat a talajban.

A bakteriális eredetű paradicsompalánta-betegségek magával a vetőmagból indulnak ki, ezért fontos, hogy a vetőmagokat megbízható helyről vásároljuk.

 

Kevés a fény

A hosszú vékony szár és apró levelekkel jelzi a palánta, ha kevés a fény, de magas a hőmérséklet. Az ilyen palánták fogékonyabbak a betegségekre. Mit lehet ellene tenni?

 

 

  • Biztosítsunk számukra több fényt. A palántanevelés időszakában a növényeknek 14-16 óra világosságra lenne szükségük, ehhez tél végi palántázó időszakban érdemes bevetni egy LED-es növénytermesztő lámpa nagyon hasznos tud lenni.


értékelés