-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A babérleveleket ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. hasonlóan a leanderhez, otthonunkban is nevelhetjük!
Babér (Laurus nobilis)
A babér a babérfélék családjába tartozó örökzöld, fásodó szárú növény.
Jellegzetességei:
A babér örökzöld, bokor- vagy fatermetű fűszer és dísznövény. Bőrszerű, aromás levelei vannak. Sárgás-fehér virágzatát követően fekete bogyótermést hoz. Kis-Ázsiából származik, de elterjedt a mediterrán területeken is, Közép-Európában a növény nem fagytűrő. Dézsás növényként neveljük, hasonlóan a leanderhez. Nyáron helyezzük a szabadba, széltől védett félárnyékos helyre, rendszeres pótoljuk a tápanyagokat és ne hagyjuk teljesen kiszáradni a cserepét. Télen világos, fagytól védett helyet keressünk számára. Időnkénti locsolásáról itt se feledkezzünk meg!
Felhasználása:
A babérlevelekt ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. Őrölt formában fűszerkeverékek összetevőjeként használatos. Az egész levelek ecetbe és pácokba használhatók.
A babér zöldje állandó összetevője a fűszercsokornak (bouquet garni), amelyet csak belefőznek az ételekbe. A szárított babérleveleket fénytől védve kell tárolni és legfeljebb két éven belül felhasználni.
Élettani hatása:
A babérlevélnek étvágyfokozó és emésztést segítő hatása van. Éterikus olajából reumagyógyszerek készülnek.
A babér szaporítása
A babér leveles hajtásról könnyen szaporítható dugványozással, itt bemutatjuk lépésről lépésre.
Forrás: Zöldfűszerek a konyhában c. könyv.