Babért is nevelhetünk a saját fűszerkertben

5

A babérleveleket ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. hasonlóan a leanderhez, otthonunkban is nevelhetjük!

Babér (Laurus nobilis)

A babér a babérfélék családjába tartozó örökzöld, fásodó szárú növény.

baber_dezsas_noveny


Jellegzetességei:

A babér örökzöld, bokor- vagy fatermetű fűszer és dísznövény. Bőrszerű, aromás levelei vannak. Sárgás-fehér virágzatát  követően fekete bogyótermést hoz. Kis-Ázsiából származik, de elterjedt a mediterrán területeken is, Közép-Európában a növény nem fagytűrő. Dézsás növényként neveljük, hasonlóan a leanderhez. Nyáron helyezzük a szabadba, széltől védett félárnyékos helyre, rendszeres pótoljuk a tápanyagokat és  ne hagyjuk teljesen kiszáradni a cserepét. Télen világos, fagytól védett helyet keressünk számára. Időnkénti locsolásáról itt se feledkezzünk meg!

baber_virag


Felhasználása:

A babérlevelekt ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. Őrölt formában fűszerkeverékek összetevőjeként használatos. Az egész levelek ecetbe és pácokba használhatók.

baberlevel_01

A babér zöldje állandó összetevője a fűszercsokornak (bouquet garni), amelyet csak belefőznek az ételekbe. A szárított babérleveleket fénytől védve kell tárolni és legfeljebb két éven belül felhasználni.

zoldfuszerek_a_konyhaban

Élettani hatása:

A babérlevélnek étvágyfokozó és emésztést segítő hatása van. Éterikus olajából reumagyógyszerek készülnek.

A babér szaporítása

A babér leveles hajtásról könnyen szaporítható dugványozással, itt bemutatjuk lépésről lépésre.

 

Forrás: Zöldfűszerek a konyhában c. könyv.

értékelés