-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
takarító
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A bazsalikom rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz. Még mindig „a zöldségek királyaként” emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít. Lássuk, hogy milyen jótékony hatása van az egészségünkre ennek a sokak által nagyra tartott fűszernövénynek.
Miért egészséges a bazsalikom?
Könnyen felismerhető növény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, tudományos neve Ocimum basilicum. Őshazája Perzsia, India és Ázsia más trópusi vidékei, ahol leveleit és magvait orvosi célokra használják. Meleg, trópusi vidékeken érzi a legjobban magát, felnőtt korára magassága eléri az 1 métert. Levelei világoszöldek, selymes tapintásúak, tojásdad alakúak, kb. 5 cm hosszúak és 2,5 cm szélesek és ellentétesen helyezkednek el a száron. Virágai aprók, fehér színűek.
A bazsalikomnak több fajtája ismert. A Mediterrán fajtát édes bazsalikomként ismerjük. Levele világoszöld, eltérően az ázsiai bazsalikomtól (Ocinum sanctum), melynek szára nagy és szőrős, hajtásain rózsaszín virágok nőnek, ezeknek csészelevelei vörösek. A citrombazsalikom a citromra emlékeztető ízéről kapta a nevét.
A bazsalikom jótékony hatásai
A bazsalikom sokféle hatóanyagot tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket:
- Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.
- Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságúak.
- A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.
- A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
- Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.
Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek).A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.