-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Nem szabad összetéveszteni a curry elnevezést, mert eredetileg két, egymástól különböző növényt jelent, egymástól független indiai kifejezésből is "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A curry pedig egy fűszerkeverék.
A karhí édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Ma már a curry szó általában bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz.
Curry fűszerkeverék
Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika, de szerepelhet benne akár további 10-20 féle fűszernövény, pl: görögszéna, gyömbér, koriandermag, mustármag, szegfűszeg, édeskömény, fokhagyma, feketebors stb.
Curry fű, azaz olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum)
Növényünk selymes levelei és sárga virágai kellemes curryillatot árasztanak, ezért is nevezik curryfűnek. Eredetileg Dél-Európából származik, legjobban mérsékelt éghajlaton fejlődik. A levelei viszont keserűek, habár illatukat szinte össze lehetne téveszteni a curry fűszerkeverékével.
Az utóbbi években a hipermarketekben kapható cserepes fűszernövények között néha felbukkan egy "curry növény" becenévre hallgató palánta, amelynek ezüstfehér levélkéi vannak. Az íze kellemes, de ennek a Helichrysum italicum nevű növénykének sem botanikailag, sem ízhatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi karilevélhez. Ha egy karileveles receptet helyettesíteni szeretnél valamivel, próbálkozz inkább néhány másodpercig pirított lepkeszegmag használatával, adj hozzá citromhéjat, és esetleg még egy nagyon kevéske rozmaringot. A karilevél hindí neve karípattá.
A curryfű örökzöld, nem téltűrő félcserje (hivatalosan, bár az utóbbi két évben gond nélkül áttelelt a kertben, szabadban, mindenféle takarás és védelem nélkül).
Középmagas, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek. Enyhe curry szagot árasztanak. Fűszerként használható. Virágai nyár végén nyílnak. Az apró sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry illatuk van. Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek.