-
karbantartó
-
Értékesítő
-
sofőr
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Szállodai recepciós állás
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egy kilogramm sáfrány a minősége függvényében meghaladhatja a 12 millió forintot is. Ez egy kisebb vidéki ház ára.
Sáfrány fűszer ára
A fűszerkülönlegesség a sáfrány bibéjéből készül: egy kilogramm belőle a minősége függvényében meghaladhatja a 12 millió forintot is - mondta Horváth Lénárdot, a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének elnöke a Napi.hu-nak. Ez nagyjából egy kisebb vidéki családi ház ára.
Hogy miért ennyire drága?A sáfránybibe a világpiacon jellemzően hiánycikk, ára pedig folyamatosan emelkedik. A gyógyszeripar is használja. Kisebb mennyiségben ugyan, de az élelmiszeripar és a szeszipar is vásárol a magyar gazdáktól, viszont az sem marad idehaza.
Az elnök a napi.hu-nak kifejtette, hogy a magyar és a bolgár a világ talán két legjobb minőségű sáfránya. Manapság hazánkban csak néhány gazda foglalkozik a jóféle sáfrány (Crocus sativus) termesztésével.
Sáfrány termesztése
"Jelenleg nem haladja meg a három kilogrammot a magyar össztermelés. Egy éven belül azonban megduplázódhat az itthon termelt mennyiség, két év múlva pedig négy-ötszörösére növekedhet, hiszen annyian jelezték a szövetségünk felé, hogy belevágnának a termesztésébe” – tette hozzá Horváth Lénárd.
Horváth Lénárd szerint a klímaváltozás kifejezetten kedvez a növénynek, amelynek előnyére válnak az itthon egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak. Emellett a sáfrány kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli – különösen október második feléig, amikor eljön a fővirágzás és a termés betakarítása.
Tovább drágítja a fűszert, hogy csak kézzel lehet szedni és az időpontra is figyelni kell. Amikor virágzik, minden nap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. Annál jobb minőségű a sáfrány, minél frissebben szedték le. Ezért drágább, mint az arany.