-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
takarító
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A fűszernövények segítségével valódi varázslatot hajthatunk végre a konyhában, hiszen a megfelelő ízű és illatú finomságokat használva elképesztő ízeket tudunk előcsalogatni, legyen szó főételről, húsos fogásokról, köretekről vagy akár desszertekről.
Különösen igaz ez abban az esetben, ha a saját termesztésű fűszernövényeinkből szüretelhetünk a kertünkben, az erkélyen vagy akár a konyhánkban kialakított sarokban.
Gyakorlatilag mindegy, hogy egy nagyváros kellős közepén él, vagy éppen egy kisebb településen kertes házban, ezek az illatos, dekoratív növények mindenhol jól érzik magukat, gondozásuk sem jelent nagy kihívást, ráadásul sokuk minden évben kihajt, ami nagyon pénztárcabarát megoldás.
Mit jelent az, hogy télálló évelő fűszernövény?
Létezik számos olyan fűszernövény, amelyek minden évben újra kihajtanak, vagyis teljes egészében télállóak, így nincs szükség arra, hogy minden szezonban újakat vegyen. Ha ültetésnél mindenre odafigyelt, a szezonban pedig gondoskodott az öntözésről és a metszésről, tavasszal újra élvezheti e növények minden jóságát!
Milyen évelő fűszernövény fajták vannak?
Zsálya
Adott esetben még novemberben is lehet róla frissen szüretelni, később pedig a téli fagyok után tavasszal újra teljes pompájában ragyog majd.
Kakukkfű
Gyakorlatilag nem lehet kipusztítani, ugyanis nagyon alacsony igényei vannak ennek a növénynek. Gyönyörű virágaival díszíti a kertet, illata és íze pedig semmihez sem hasonlítható.
Metélőhagyma
Hosszú szárai és kerekded virágai kiemelkedően dekoratívak, ráadásul minden része ehető.
Oregánó
Ha egyszer elülteti, nagyon nehezen lehet tőle megszabadulni, de rendszerint nem is szeretnénk, hiszen az illata és az íze nélkülözhetetlen a mediterrán konyhában.
Menta
Szintén igaz, hogy ha valahol egyszer gyökeret ereszt, szinte lehetetlen kiirtani vagy tönkretenni, nagyon hamar és könnyen szaporodik ez a kellemes, mentolos illatú növény.
Rozmaring
Szívós, igénytelen növény, amely remekül bírja a telet is, minden évben újra hajt, és teljes fényében pompázik.
Miért jó az évelő fűszernövények termesztése?
Az egyik nagy pozitívuma ezeknek a növényeknek, hogy valójában nincs olyan hely, ahol ne élnének meg. Ideális körülmények között áttelelnek a kertben, emelt ágyásban, az erkélyen kialakított kis konyhakertben, de akár a konyha egy napos sarkában is. Leveleik és virágaik egyaránt dekoratívak, ráadásul semmi sem hasonlítható ahhoz az ízvilághoz, amelyeket el lehet érni e többhasznú növények által. Nem beszélve arról, hogy mennyire pénztárcabarát megoldás az, ha csak egyszer kell elültetni őket. Vagyis számos érv szól az évelő fűszernövények ültetése mellett.
Hogyan kell gondozni az évelő fűszernövényeket?
Ahhoz, hogy fűszerkertünk lakói tényleg megfelelően növekedjenek és sokáig örömet adjanak, gondoskodásra van szükségük. Ehhez szorosan hozzátartozik az öntözés mellett a metszés is, ugyanis ez a művelet segíti elő a bokrosodást és az újabb hajtások megjelenését is. Ha ezt elhanyagolja, a learatható, leveles hajtások kifejlődésére bizony hiába vár. Emellett esztétikailag is sokat számít, hiszen rendszeres metszéssel a növények kompakt méretűek és rendezettek maradnak, nem burjánzanak el. A levágott hajtásokat akár dugványként, szaporításra is felhasználhatja.
Permetezésre jellemzően nincs szükség az évelő növényeknél, a kártevők a legtöbbet messzire elkerülik, többek között erős aromáik miatt. Léteznek olyan típusok, amelyeket kifejezetten e célból helyeznek el a kert egy adott pontján.
Milyen gyógyhatásai vannak a fűszernövényeknek?
Amellett, hogy a fűszernövények dekoratívak, illatosak és nagyon finom ízeket kölcsönöznek az ételeknek, még bizonyos egészségjavító, gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Lássunk ezek közül néhányat!
Bazsalikom
Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatása van. Segítséget nyújt felfúvódás esetén, de nagy hasznát veheti gyomorfertőzés vagy vesegyulladás ellen is. Kevesen tudják, de köhögéscsillapító, idegnyugtató és vizelethajtó hatása is van. Teaként is fogyasztható.
Borsikafű
Ez a finom és illatos növény nem csupán szabályozza az emésztést, de fokozza az étvágyat is, sőt gyomorerősítő hatása is van. Görcsoldó és gátolja a felfúvódást.
Borsmenta
A belőle készült tea nagyon hatásos meghűlés és influenza esetén, de megelőzésként is kiváló a hideg hónapokban. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságokkal is bír.
Citromfű
A belőle készült tea enyhe antidepresszáns, remekül oldja a feszültséget és nyugtat is. Kiváló megoldás lehet álmatlanság, de még fejfájás esetén is. Hatalmas segítséget jelent gyomor- és bélbántalmak esetén, emésztési zavaroknál, de ajánlják magas vérnyomásra is.
Kakukkfű
Teaként fogyasztva remek köptető, és fertőtleníti a légutakat is. Görcsoldó, de segít szamárköhögés és asztma esetén is. Fürdővízbe áztatva nagyon kellemes, frissítő hatása van.
Rozmaring
Szintén teaként fogyasztható, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, görcscsillapító hatása van. Ajánlják klimax és menstruáció okozta kellemetlenségek ellen is. Fürdővízben a kakukkfűhöz hasonlóan nagyon kellemes, frissítő hatással bír.
Majoranna
Ez a különleges fűszernövény étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Megsegíti a májműködést, és pozitív hatása van a bélrendszerre is.
Tárkony
A tárkonyból készült tea remek vesetisztító és epehajtó hatású, de az étvágyat is növeli, miközben a vércukorszintet viszont csökkenti.
Izsóp
Gőzöléshez tökéletesen alkalmas, nagyon gyors hatású szer. A belőle készült tea remek köhögéscsillapító, de használható hurutos megbetegedés és asztma esetén is. Nagyon jó étvágygerjesztő, illetve serkenti az emésztést is.
Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos olyan növény létezik még, amelyeknek nem csak az ízét, de a jótékony hatásait is lehet élvezni egyszerre.
Hogyan ültessük el az évelő fűszernövényeket?
A fűszernövények szinte minden esetben a napos, szélvédett helyet kedvelik, kivéve a petrezselyem, a menta, a citromfű és a metélőhagyma, amik félárnyékos, nyirkos földben érzik jól magukat. Hatalmas előny emellett a jó vízgazdálkodású talaj is. Amennyiben túlságosan agyagos a talaj, érdemes hozzá érett istállótrágyát, komposztot vagy zöldtrágyát keverni, ami által az ideális vízelvezetés is biztosítható.
Hogyan tartósítsuk a fűszernövényeket?
A fűszernövények többféleképpen is tartósíthatóak, bár a különböző növények esetén különböző bánásmód lehet az ideális. A módszertől függetlenül fontos, hogy előbb alaposan megmossa, majd megszárítsa a növényeket, ezután döntve el, hogy milyen módon tartósítja: ez lehet kiszárítás, fagyasztás, vagy elteheti olajban is. Amennyiben a szárítás mellett dönt, maradhatnak egészben a levágott részek, azonban ha fagyasztja vagy olajban tenné el, érdemes kisebb darabokra vágni azokat. Természetesen nem minden fűszernövény lesz ugyanolyan ízű és illatú mint frissen, mégis, a házilag tartósított változat messze lekörözi a boltokban kapható verziókat.
A fentiekből látható, hogy elképesztően sokszínű a fűszernövények világa, amelyeket most egyenesen a házához szállítunk az ország bármely pontjára. Az Ön feladata csak annyi, hogy válassza ki azt, amelyet szeretne elültetni a kertjében és élvezze annak minden jóságát akár egész éven keresztül!