Mennyi tápérték van a fokhagymában? - 1. rész

Mennyi tápérték van a fokhagymában? - 1. rész
Ősidőktől fogva a fokhagymát számos kultúrában használták, úgy orvosi, mint étkezési célokra. Ez a hagymájáért termesztett csodálatos növény rendkívül sok növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeknek közismerten jótékony hatásuk van az emberi szervezetre.

A fokhagyma (Allium sativum) gyógyhatása

 

Többek között a szívér-panaszok kezelésére alkalmas, de megelőzi a fertőzéseket és a rák kialakulását is. A hagymafélék (Alliaceae) család Allium nemzetségébe tartozik, tudományos neve Allium sativum. Őshazájának Közép-Ázsia hegyvidékét tartják, innen terjedt el szerte a világban, főleg a mérsékelt éghajlatú és szubtrópusi helyeken.

Évelő növény, a hagymához hasonló módon termesztik. Felnőtt korára eléri az 50-60 cm magasságot, földalatti gyökere 8-20 cikkből álló gerezdet tartalmaz, melyet több réteg vékony héj takar.

De a hagymától eltérően, virágai meddők és nem termelnek magot. Az új növény általában a gerezdekből hajt ki.

 

 

A fokhagyma jótékony hatása

Aromás gerezdjei, az egészségre rendkívül jótékony hatást gyakorló ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és növényi tápanyagokat tartalmaznak.

Tartalmaz illóolajakat (allicint), fehérjét és szénhidrátot. Illatát az ajoén (kéntartalmú anyag) adja.

Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az allicin csökkenti a koleszterinszintet.

Nitrogén-oxid kibocsátása által csökkenti a vérerek merevségét, ezáltal csökkentve a vérnyomást is. Megelőzheti a szívpanaszokat, a vérerek beszűkülését és a szívinfarktust.

A fokhagyma-fogyasztással magyarázzák a bélrák esetek számának csökkenését is.

Az allicinnek és a fokhagyma többi illóolajának antibakteriális, antivirális és gombásodás elleni szerepe van.

Kiváló ásványi anyag- és vitaminforrás. A gerezdek rendkívül gazdagok káliumban, vasban, kalciumban, magnéziumban, mangánban, cinkben és szeléniumban. Ez utóbbi védi a szívet, ugyanis a szervezet antioxidáns enzimeinek kofaktora, a vas pedig a vörösvértestek kialakulásában játszik fontos szerepet.

 

 


Sok flavonoid antioxidánst tartalmaz: van benne béta-karotén, zeaxantin, illetve C-vitamin, amely hozzájárul a szervezet fertőzések elleni védelméhez és a szabad gyökök elleni küzdelemhez.

A fokhagyma gerezdek meglepő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 100 g fokhagyma az alábbi mennyiséget tartalmazza a javasolt napi mennyiségből:

  • 95% B-6 vitaminból (piridoxin)
  • 52% C-vitaminból
  • 33% rézből
  • 21% vasból
  • 18% kálciumból
  • 26% szeléniumból
  • 73% mangánból
  • de koleszterint nem tartalmaz
értékelés