-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A fokhagyma fontossága
A fokhagyma beszerzése és tárolása
A gerezdeket a szár sárgulása után kell begyűjteni, amikor száradni kezd. Utána pedig árnyákban kell szárítani néhány héten át. A kereskedelemben, többféle kiszerelésben árusítják: egész gerezdekben, szárítva, cikkekre szedve, por vagy krém alakban.
A száraz gerezdeket sötét helyiségben, szobahőmérsékleten tároljuk, nedvességtől távol. Így néhány hétig is eláll. A fokhagymakrémet tegyük hűtőszekrénybe.
A fokhagyma orvosi felhasználása
Az indiai és kínai kultúrákban sokáig a köhögés, hörghurut és a megfázás kezelésére használták.
A fokhagymaolaj a herpesz gyógyításának volt kiváló szere.
A modern orvostudományban antimikrobás, rákellenes és cukorbaj elleni kezelésben használatos, ugyanakkor növeli a szervezet védekezőképességét és csökkenti a koleszterinszintet.
A fokhagyma konyhai felhasználása
A gerezdeket, éppúgy, mint a szárat, sokféle ételreceptben használják.
Általában a levelek kevésbé csípősek, mint a gerezdek, így a hagymaszárhoz hasonlóan kerülnek a különféle ételekbe. A gerezdek külső héját eltávolítjuk, fehér belsejét leggyakrabban összezúzva adagoljuk az ételbe.
Javítja a zöldségek, húsfélék és a tenger gyümölcsiből készült ételek ízét.
A pirított kenyér ízesítésére is használják. A nyári levesek és mártások elengedhetetlen fűszere.
Kelet-Ázsiában különféle tojásalapú ételekben, a hagymához hasonlóan, zöldségként használják.
A fokhagyma mellékhatása
Kénalapú anyagai, melyek izzadás és lélegzés útján távoznak a szervezetből, kellemetlen szagot árasztanak.
Figyelem!
A fokhagymagerezdek allicint tartalmaznak, ennek pedig vérhígító hatása van. Ebből kifolyólag nem ajánlott véralvadás elleni kezelésben részesülő páciensek esetében, ugyanis fokozott vérzést eredményezhet.
A savanyúságok ízesítésére olajban használt fokhagyma elősegíti a clostridium botulism fejlődését, ami botulizmushoz (konzervmérgezés) vezethet. A fokhagymával ízesített ételeket tároljuk hűtőszekrényben és fogyasszuk el minél hamarabb.
Tápérték/100 g
Főbb összetevői | Tápérték | Javasolt napi bevitel százaléka |
Energia Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Koleszterol Rostok |
149 Kcal 33.06 g 6.36 g 0.5 g 0 mg 2.1 g |
7.5% 25% 11% 2% 0% 5.5% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Pantoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin E-vitamin K-vitamin |
3 mcg 0.700 mg 0.596 mg 1.235 mg 0.110 mg 0.200 mg 9 IU 31.2 mg 0.08 mg 1.7 mcg |
1% 4% 12% 95% 8% 17% <1% 52% 0.5% 1.5% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
153 mg 401 mg |
10% 8.5% |
Ásványi anyagok |
||
Kálcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Szelénium Cink |
181 mg 0.299 mg 1.70 mg 25 mg 1.672 mg 153 mg 14.2 mcg 1.160 mg |
18 % 33% 21% 6% 73% 22% 26% 10.5% |
Növényi tápanyagok |
||
Alfa-karotén Béta-karotén Lutein-zeaxantin |
5 mcg 0 mcg 16 mcg |
__ __ __ |