A füstölt fűszerpaprika a magyar konyha csimborasszója. Fűszervilágunkat a só, bors, pirospaprika pillére tartja, de ha a sima fűszerpaprikát füstöltre cseréled, a végeredmény magyar népmesébe illő lesz. A füstölt ízzel ugyanis megadod az ételnek a fűszerpaprika tüzességét, de mellécsempészed a szabad tűzön készült étkek füstösségét is.

A Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben megismerteti a füstölt fűszerpaprika történetét és felhasználási módját.

A fűszerpaprika története

Egészen az 1600-as évekig nem is ismertük a paprikát. Ez a magyar konyha alapanyagának számító fűszer Dél-Amerikából érkezett hazánkba, először persze csak a kolostorok és a nemesek kertjeibe vetette meg a gyökerét. Kétszáz év kellett hozzá, hogy országosan ismertté váljon, és szinte azonnal nélkülözhetetlen is lett.

A lakosság szegényebb rétege az akkor aranyáron kapható bors helyettesítőjeként használta. Az alföldi parasztok hozták létre a pörköltalapot, amikor a sertészsírban pirított hagymához adták, és a kioldódott szín- és ízanyagok elnyerték tetszésüket. Ezzel megreformálták a magyar konyhát, és a házi felhasználáson kívül nagyüzemben kezdték meg a paprika feldolgozását.

A Chili Hungária Webáruházban füstölt fűszerpaprikát is tudsz vásárolni, ha úgy gondolod, hogy a házi előállítása számodra túl macerás.

Hogyan készül a fűszerpaprika?

Az érett paprikákat többször is szokták szüretelni, amiket aztán füzérbe kötnek. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a szárat szúrjuk át erősebb tűvel, és azon vezetjük végig a cérnát. Ezután egy jól szellőző, napos helyet kell találni, ahol a nap kivonja a gyümölcsből a felesleges nedvességet. Fontos, hogy ne tűző napra tegyük a füzért, mert megbarnulhat, illetve ne érje nedvesség, mert könnyen bepenészedik.

https-__chilis.hu__-_2021_november_-_cikk1.

Néhány hét múlva, amikor már zörgő hangja van, akkor eltávolítjuk a paprika szárát, és kezdődhet az őrlés. Valamilyen fedett darálóval egészen porállagúra kell őrölni.

Így megy a füstbe a paprika

Ha valami izgalmasra vágysz, és ki szeretnéd próbálni a saját füstölt fűszerpaprikádat, akkor a szár rész eltávolítása után egy fémtálcára pakold a gyümölcsöket ne túl vastagon. Ha van házi füstölőd, akkor tedd be az egyéb füstölt húsok mellé akár.

Grillen is meg lehet oldani a paprika füstölését, de bármilyen egyszerű tűzrakóhely fölé akaszthatod néhány órára.

Fontos, hogy a füstöléshez csak kemény fát használj. Ha még nem füstöltél, érdemes kísérletezned tovább a füstölési időtartammal, hogy megtaláld a leginkább neked való ízvilágot.

Mibe teheted a füstölt paprikát?

Lényegében ugyanúgy használhatod, mint a hagyományos fűszerpaprikát. Bátran tedd minden olyan ételbe, amit pirospaprikával is fűszereznél. Annyi lesz a különbség, hogy kap egy pici füstös ízt, amitől még különlegesebb lesz. Elbírja a gulyás, a pörköltek, a halászlé, a paprikáskrumpli, de még a körözött is.

értékelés