Kis fűszerlexikon az angyalgyökértől az ürömig

5
Kis fűszerlexikon az angyalgyökértől az ürömig
Az alább felsorolt fűszereket bizonyára sokan ismerik, de akadhat köztük olyan is, amelyeket érdemes kipróbálni. A felsorolásban nem szerepelnek sem a hagyományos só-bors-paprika jellegűek, sem az egzotikusok, nehezen hozzáférhetők. Egyes fűszerek mellett feltüntetjük azt is, ha használatuk eltér a szokásostól.

Melyik fűszer mire jó?

 

Áfonya


Használható befőttként, valamint a vadételek pikáns ízét adja meg.

 

Angyalgyökér (angelika)


Diétás ételek egyik fűszere. A növény gyökerét és levelét mártások, saláták és főzelékek ízesítéséhez használhatjuk. Friss leveleit és levélnyelét salátákhoz keverjük, de levesek és mártások ízesítésére is használhatjuk. Gyökeréből gyógybor készíthető. Ajánlott lábadozás idején, mert étvágygerjesztő és emésztésjavító hatása van.

 

fűszertartó
A fontosabbak jó ha megvannak otthon

 

Ánizs


Zöldségekből készült saláták ízesítésére, valamint a vadas ételek zamatát is fokozza.

 

Babérlevél


Felhasználása közismert, sokoldalú (vadas pácok, téli savanyúságok, főzelékek, káposztafélék stb.).

 

Bazsalikom


Felhasználása szintén sokoldalú (darált húsok, levesek, főzelékek, saláták, mártások stb.).

 

Borókabogyó


Vadhúsok páclevénél nélkülözhetetlen, pástétomok ízesítésére is jó. (Óvatosan használjuk, nagyon aromás fűszer!)

 

Borsikafű


Pótolhatja a borsot, annak kellemetlen, csípős hatása nélkül. Bátran használhatják a gyomor- és hasnyálmirigy-megbetegedésben szenvedők is.

 

Citromfű


A friss, apróra vagdalt citromfüvet mindig csak a már elkészült ételre, mártásra szórjuk. Különösen finom szárnyasok és vadak, valamint halak, saláták ízesítésére, gyümölcs, gyümölcssaláta, bólé díszítéséhez-ízesítéséhez. Soha ne főzzük, mert elvész az aromája, és keserű ízt ad az ételnek. Gyomor és bélbántalmakra jó hatással van, egyben nyugtató, ideges fejfájásoknál, görcsoldásra is ajánlott.

 

Édeskömény


Zöldjét ételek ízesítésére, magját süteményekbe és teához használhatjuk fel. Gyermekeknél különösen ajánlott hasfájáskor teaként, egyébként pedig köhögéskor is jó köptetőként, mivel nyákoldó hatású.

 

Fahéj


Elsősorban gyümölcs (befőttek), gyümölcsös ételek (levesek, szószok, sütemények) ízesítésére használható.

 

Fokhagyma Nélkülözhetetlen fűszer, nagyon sok ételnél használható (levesek, főzelékek, mártások, vagdaltak, sült húsok, kolbászok szinte nem is készülhetnek nélküle).

 

Gyömbér


Csípős-kesernyés ízű. Elsősorban levesek (bab-, burgonya- és húsleves), mártások ízesítéséhez, valamint kínai ételek készítéséhez használjuk (intenzív az aromája, óvatosan bánjunk vele).

 

gyomber-fuszer
Gyömbér

 

Izsóp


Levelei, fiatal hajtásai frissen jól felhasználhatók húsokhoz, bab-, burgonya-, különféle salátakészítményekhez és mártásokhoz. Gyógynövénybor és -likőr készítésénél szárított formában használjuk. Bevált gargalizáló szer, gyomor- és bélbántalmakban, valamint köhögéskor jól alkalmazható teaként.

 

Kakukkfű


Erős aromájú fűszer, főként olaszos jellegű ételekbe, pizzához, gombához, zöldség- és húsételekhez ajánljuk. Keveset használjunk belőle, mert elnyomja a többi fűszer ízét. Fiatal hajtásai frissen zamatosabbak, de szárítva például túrók ízesítésére kiváló. Teaként köhögéskor (köpetkiválasztó), bél- és gyomorbántalmaknál, torokgyulladás elleni gargalizáló szerként tudjuk alkalmazni.

 

Kapor


Kedvelt fűszer. Savanyúságok eltevésekor, tökfőzelékhez nélkülözhetetlen. Ízletes szósz készíthető belőle.

 

Koriander


Húsfélékhez (sültek, húspácok) és káposztafélék készítéséhez használható. Magvait savanyúságok eltevésekor, illetve mézeskalács készítésekor nem nélkülözhetjük. Jó hatással van gyomor- és bélbántalmakra, görcsoldó és étvágygerjesztő is.

 

Kömény


Van étel (körözött, savanyúságok), amibe csak beleszórjuk, de egyes főzelékekbe (elsősorban a káposztafélékbe) bele is főzzük. Gulyások, pörköltek, aprópecsenyék fontos ízesítője. Használatával óvatosan bánjunk, erős ízű fűszer, illetve az arra hajlamosaknál felfúvódást okozhat. Teáját, enyhe főzetét régóta használják szélhajtónak.

 

Kurkuma


Óvatosan használjuk, mert az ételt szép sárgára festi ugyan, de nagyobb mennyiségben enyhe hasmenést okozhat.

 

Lestyán


Friss lestyánlevéllel helyettesíthetjük a zellert. Enyhébb íze, kellemesebb aromája miatt gyerekek is szívesen fogyasztják. Aromás fűszer. Mártások, levesek készítéséhez zsenge leveleit főzzük az ételbe. Vesebetegeknek és terhes nőknek nem javallt.

 

Majoránna


Különleges zamatú, ízű, ezért levesek, húsételek, mártások ízesítője. Disznóvágáskor hurkák, májpástétomok nélkülözhetetlen fűszere. (A Magyarországon termő majoránna íze és aromája megegyezik a divatos olasz oregánóéval, és hasonló a szurokfűéhez, csomboréhoz.)

 

Menta


A friss növényt kis mennyiségben használjuk italok ízesítésére, díszítésére. Különleges ízt ad nyers ételeknek, túró-, és tojáskrémeknek, hideg mártásoknak. Segít az epe és a máj zavartalan működésében, felfúvódáskor, gyomor- és bélbántalmaknál, jó görcsoldó.

 

Mustármag


Téli savanyúságok tartósításához nélkülözhetetlen. Mártások ízesítéséhez használjuk, de már mint mustárkészítményt.

 

Pitypang (gyermekláncfű)


Zsenge tavaszi leveleiből salátát készíthetünk, tele van vitaminnal. Jó vizelethajtó hatása van, segít az epekiválasztásban, vértisztító, elősegíti a gyomor működését. Tea is készíthető belőle, enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat.

 

pitypang-gyermeklancfu
Pitypang vagy gyermekláncfű

 

Rebarbara


Szárát levesnek, illetve gyümölcstorta készítéséhez kiválóan alkalmazhatjuk. Emésztésjavító, enyhe hashajtó hatása van, ezért terhesség esetén óvatosan használjuk.

 

Rozmaring


Olaszos és franciás ételeknél használjuk. Pácok, mártások zamatát növeli hagymával és zsályával kombinálva. Gombás ételek, ecetes halféleségek kedvelt fűszere. Erősen aromás, óvatosan bánjunk vele.

 

Szegfűbors


Hasonló a többi borsfajta fűszerhez, elsősorban vagdalt húsok, pácok, saláták, mártások ízesítésére való.

 

Szegfűszeg


Elsősorban kompótok, befőttek ízesítője. Forralt boroknál nélkülözhetetlen.

 

Szerecsendió


Vagdaltak, vadhúsok, mártások, főzelékek ízesítésére használjuk. Meleg sajtos ételeknek jellegzetes ízt ad. A zeller- és burgonyasaláta pikáns ízét fokozza.

 

Szerecsendió virág


Kevésbé intenzív ízű, mint a szerecsendió. Legjobban használható levesek, páclevek ízesítésére. (A hagyományos húslevesbe téve egy körömnyi virág szép színt ad, nagyon jól harmonizál a kurkumával és a vöröshagymába tűzdelt 2-3 szegfűszeggel.)

 

Szurokfű


Fiatal hajtásait és leveleit pizzák, paradicsomos ételek, levesek, sajtok, zöldségételek és húsok ízesítésére használhatjuk. Emésztést javító, étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

 

Tárkony


Friss (zöld), valamint szárított formában is használjuk. Saláták, ecetes savanyúságok ízesítésére használjuk. Különféle pikáns ételeknek (levesek, szószok) különleges ízt ad. Óvatosan használjuk, mert erős íze van. Az ételbe csak a főzés végén tegyük, mert különben kesernyéssé teszi főztünket, és elveszti jellegzetes pikáns ízét.

 

Torma


Használata mára kissé korlátozódott, a húsvéti sonka és a virsli mellett ismerjük. Ajánlatos felújítani halételekhez, valamint mártás készítéséhez is.

 

torma
Torma

 

Üröm


Ürmösbor, illetve -esszencia készítésénél nélkülözhetetlen. Friss, illetve szárított formában, kis mennyiségben húsok ízesítésére használhatjuk. Étvágytalanság esetén, valamint gyomor- és epebántalmakban segíthet a teája, de alkalmanként csak keveset fogyasszunk belőle. Terhes nőknek nem javallt!

 

Zsálya


Bizonyos fűszeres tészták jellegzetes ízesítője, húsokat, sült és főtt halakat, valamint pástétomokat tehetünk vele különlegessé. Zsenge leveleit (frissen vagy szárítva) paradicsomsalátába, zöldségkészítményekhez, levesekhez, hús- és halételek ízesítésére használjuk. Jó száj- és toroköblítésre, gargalizálásra, teaként is fogyasztható: enyhíti a gyomor- és bélbántalmakat, izzadásgátló. Hosszú ideig vagy nagy mennyiségben ne használjuk.

értékelés