Fűszernövények, levendulák a Spektrum Home-on

Ki ne szeretné, ha önellátó módon a kertjében minél több saját zöldséget, gyümölcsöt, vagy fűszernövényt tudna termeszteni? A Green Team hetedik epizódjában a konyhai élet sztárjainak, a fűszernövényeknek, és azok termesztésének járunk utána, de ezen felül minden levendulakedvelő álomkertjébe is ellátogat műsorvezető párosunk.

Akár kezdő, akár haladó kertészek vagyunk, mindig hálás dolog fűszereket termeszteni a kertünkben, hiszen nem csak szépek, könnyű őket tartani, de emellett nincs is annál finomabb, amikor az ember friss fűszerekkel tudja ízesíteni az ételét meg az életét. Ha fűszerek, akkor nincs is jobb választás, mint egy fűszerspirál! A Green Team eddigi évadjaiban már nem egy fűszerspirált épített Miki és Márk, de most építik a sorozat eddigi legnagyobb példányát.

Egy ekkora építménynél rendes tömegekre van szükség, ezért masszív falazóelemeket használnak. Normál esetben egy ilyen méretű spirálnál el szokott férni egy alap is, hogy biztos lábakon álljon, de mivel Miki kertjében erősen agyagos a talaj, így most erre nem volt szükség. Az ilyen típusú agyagos talajban nagyon könnyen ki tud alakulni állóvíz, ami pedig fűszernövényeink gyökerének az kirohadásához vezethet. Az ilyen helyzetek elkerüléséhez tökéletes a fűszerspirál, amihez olyan talajkeveréket érdemes használnunk, amely porózus, könnyen kiszárad. Emellett, hogy még lazább legyen a talajunk, érdemes lehet egy kis perlitet is hozzáadnunk. Ezen növények kifejezetten a szárazságot, és a szikár körülményeket kedvelik, így mindenképp kerüljük a komposztot, a trágyát. A túlzott öntözést sem kedvelik, azonban az ültetést követő hetekben még érdemes rendesen öntözni őket, rendesen beáztatni, hogy a gyökerek rendesen megtalálják a helyüket.

em0c4472

Ezt követően a páros egy gyönyörű levendulást látogat meg Szentendrén inspirációnak, amely minden olyan néző szívét megdobogtatja, aki kedveli ezt a daliás növényt. Egy hektáron tízezer tő levendula terül el, azon belül is angol levendula (Lavandula angustifolia), és annak rengeteg fajtája. Rengeteg különbség tud lenni ezen fajták között akár a színükben, nagyságukban, aromájukban, vagy akár egyéb más tulajdonságukban is. Ahhoz, hogy ilyen szép tömörek maradjanak, rendszeresen nyírni kell a levendulát. Kell egy nagy tavaszi metszés neki, vagy ahogy Miki fogalmaz, „sünbemetszés”, tehát hogy szinte egy levél se maradjon rajta, de a fás részbe semmiképp se vágjunk bele! Március végén, április elején érdemes ezt végrehajtani, és akkor az alvó rügyekből tele lesz a levendulánk. Minél több friss hajtásunk lesz, annál több a virág.

Mindenképp érdemes a kerti szupercsapattal tartani ebben a részben is, mert ezen felül utána járnak a növény szaporítás és magról vetés titkainak is!

Green Team minden szombaton és vasárnap 17:00-tól a Spektrum Home-on.

 

értékelés