-
Kőműves
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A kedvelt bazsalikom
Az egynyári bazsalikom (Ocimum basilicum) az olaszok kedvenc fűszere. A levelek édes-erős aromája a paradicsommal együtt különösen jól érvényesül. A leveleket frissen használjuk fel, a szárakat az ételbe főzzük. A pirosas levelű bazsalikom változatossá leszi a fűszert termő cserepeinket.
- A bazsalikomot minden évben újra kell vetni. Magjai fényben csírázók, ezért nem szabad őket földdel letakarni.
- Vessünk egyszerre több cserépbe vagy egy egész ládába. Rendszeres visszavágás hatására a növénykék erőteljes növekedéssel reagálnak. Így termesszük>>
- Jobban megőrzi aromáit, ha szárítás helyett inkább egyszerűen lefagyasztjuk: Fűszernövények a mélyhűtőben>>
Bazsalikom (Ocimum basilicum) |
Pizzafűszer: szurokfű (oregánó)
A szurokfű, más néven oregánó (Origanum vulgare) nélkülözhetetlen összetevője a paradicsommártásnak és minden pizzának. Nagyon közeli rokona a majoránnának (Origanum majorana), amelynek finom aromáját elsősorban halételek készítésekor veszik igénybe. A fiatal és és a virágzó hajtásokat szedjük.
- Szurokfű. A fiatal növényeket tavasszal vegyük meg. A zöldlombú fajták mellett aranysárga lombú is létezik: 'Aureum'.
- Majoránna. Tavasszal vetjük. Nyáron rendszeres metszéssel tartsuk egyensúlyban. Az ablakpárkányon világos helyen teleltessük.
Termesszük meg saját fűszernövényeinket |
Bazsalikom-pesto
A parmezán kivételével minden összetevőt turmixban krémszerű masszává keverünk. Összekeverjük a parmezánnal és ízesítjük. Lezárt üvegben a hűtőben két hétig eltartható. |
Pasta, pasta! Nincsen pasta mártás nélkül.
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a kakukkfű (Thymus vulgaris) fiatal hajtásai ízletessé teszik a húst és a paradicsommártást. A zsálya (Salvia officinalis) adja meg a vajas és tejszínes mártások igazi ízét. Az említett mediterrán hármas kedveli a napos, védett helyet, és jól társítható bazsalikommal és szurokfűvel bármilyen nagyobb edényben.
Rozmaring (Rosmarinus officinalis) |
- Rozmaring. Tavasszal vegyük meg cserepes növényként. Különösen mutatósak a csöngő hajtású fajták, A hajtások felső harmadát vágjuk le, és használjuk friss zöldfűszerként. A lakásban világos, de hűvös helyen teleltessük.
- Kakukkfű. Egy vagy két tő elegendő. Hajtásait virágzás előtt szedjük. Mint őshonos növényünk, télálló.
- Zsálya (Salvia). Cserepes növényként vehetjük meg. Jól felszerelt kertészetekben különböző fajtákat találunk: piros ('Purpurascens'), zöld-fehér ('Icterina') levelekkel, de más fajták gyümölcsillattal, mint az ananászzsálya (Salvia elegans) is kaphatók. A fiatal leveleket használjuk. A zsálya télálló.
Forrás: Konyhakert az erkélyen