-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
Kőműves
-
sofőr
-
Szállodai recepciós állás
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A borsfű, borsikafű vagy csombor egy egynyári növény, amely 45 cm magasra is megnőhet. Kis szürkészöld színű levelei vannak fehér vagy levendulaszínű virágokkal. A levelek színesek és ízletesek.
Általános tudnivalók a borsikafűről vagy csomborról
- Növény típusa: egynyári
- Latin név: Satureja hortensis
- Magyar név: borsfű vagy csombor
- Kifejlett növény mérete: 30-45 cm magas és 15-35 cm széles
- Fényigény: teljes nap
- Virágzási időszak: júliustól szeptemberig
- Talajtípus: általános talaj
- A talaj PH értéke: 6.8
- Kártevői és betegségei: nincs
A borsfű, csombor egy széles körben használt fűszernövény húsok és zöldségek ízesítésére, és édesebb, mint a téli borsfű.
A magokat egyenesen a földbe kell elvetni 3 cm mélyen, vagy csak szórjuk szét a talajon. Szereti a teljes napot és az általános talajt. 30 cm távolságra vessük őket egymástól, a sorokat pedig 40-45 cm-re tegyük egymástól. Tavasztól nyár közepéig bármikor elvethetjük a magokat. A borsfű, csombor gyorsan kicsírázik, és gyakran magától szaporodik, viszont nem viseli jól az átültetést. Vágjuk le őket, amint elérik a 15 cm magasságot, mielőtt még kivirágoznának. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról, és légmentes edényben tároljuk.
A csombor (borsfű) szaporítása
A csombor egynyári növény, amely magról vagy dugványról szaporítható. A magokat egyenesen a földbe vessük 3 cm mélyre, vagy csak szórjuk a talajra. A bab és a hagyma jobban fejlődik, ha borsfű közelében van.
A fűszernövény gondozása
Friss magokat használjunk a borsfű termesztéséhez, mert egy év után a magok veszítenek életképességükből. A magokat ne vessük 3 cm-nél mélyebbre, és egyenesen a földbe vessük. Ritkítsuk ki úgy, hogy legyen 20 cm távolság köztük. Többször is vethetünk magokat tavasztól nyár közepéig. Ha a növények kezdenek elhajolni, töltsük fel földdel a tövüket.
Szedése
Vágjuk le őket, amint elérik a 15 cm magasságot, mielőtt kivirágoznának. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról és légmentes edényben tároljuk.
A borsfű felhasználása
Illata, íze, dekoratív jellege és gyógyhatása miatt használják. A szárított növényekből potpourrikat lehet készíteni. A friss vagy a száraz leveleket fűszervajak, babból készült ételek, krémlevesek és teák ízesítésére használják. Konténerekben is lehet termeszteni és gyógyhatása is van.