-
Értékesítő
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Szállodai recepciós állás
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A zeller egészséges felhasználása
A zeller beszerzése és tárolása
A zeller egész évben kapható az üzletekben. Levele és szára bármikor használható, de ha meg akarjuk szárítani, akkor virágzáskor kell levágni, a csúcstól 15-20 centire. Vásároljunk friss növényt (levelet és szárat), amelyek élénkzöld színűek és ropogósak, kerüljük a penészes, vagy foltos leveleket.
Hűtőszekrényben tárolva a szár egy hétig is friss marad. Csavard papírszalvétába és tedd lezárt zacskóba. Az aroma kedvéért viszont a friss levél használata ajánlott.
A gumós zeller (Apium graveolens) hasonlít a metélő zellerre. Gyökerét vastag szürkésbarna héj fedi, belseje fehér, rendkívül aromás. Ez a fajta Nagy-Britanniában különösen népszerű.
A zellermagot egészben, darálva vagy sóval keverve, zeller-sóként használják.
A zeller konyhai felhasználása
A leveleket és szárakat alaposan meg kell mosni hideg vízben, hogy semmiféle szennyeződés ne maradjon rajta. A levelet, a szárat és a gyökeret főzésre használják. A szárak kemény részét le kell tépni, majd a levelekkel együtt apróra vágni.
A friss levelek a saláták kedvelt alapanyaga.
Köretnek is beillik, sok receptbe. Nagyon jól megy más zöldségekkel együtt, mint például a babbal, de a húsnak is, főleg a csirkének találó fűszere.
A friss leveleket és szárakat levesek és mártások ízesítésére lehet használni.
A zeller orvosi felhasználása
Régebben, a vadzellert vérnyomáscsökkentésre, gyomorrontás kezelésére és gyulladáscsökkentésre használták. Ugyanakkor kiváló vízhajtó is.
A gyökérben, a magban és a levélben található illóolajak kiváló szerek puffadás ellen, havi vérzés alatt, segíti a szoptatós anyák tejtermelését, csökkenti a fejfájást és az idegességet is csillapítja.
Reumás bántalmak kezelésére is használták, de bevált torokfájáskor is.
Figyelem! Érzékeny személyek esetében a növény, különösképpen a vadzeller, súlyos allergiás tüneteket válthat ki. Terhes nőknek a növény fogyasztása nem ajánlott. Vízhajtós vagy véralvadás elleni kezelésben részesülő személyek csak kis mennyiségben fogyasszák.
Főbb összetevői | Tápérték | Javasolt napi bevitel százaléka |
Energia Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Koleszterol Rostok |
16 Kcal 3 g 3.46 g 1.12 g 0 mg 2.10 g |
<1% 5.5% 6% 4.5% 0% 5.5% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Pantoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin K-vitamin |
36 mcg 0.320 mg 0.246 mg 0.074 mg 0.57 mg 0.021 mg 449 IU 29.3 mcg 29.3 mcg |
9% 2% 5% 6% 4% 2% 15% 24% 24% |
Elektrolitek | ||
Nátrium Kálium |
80 mg 260 mg |
5% 5.5% |
Ásványi anyagok |
||
Kálcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Cink |
40 mg 0.35 mg 0.20 mg 11 mg 0.103 mg 24 mg 0.13 mg |
4% 4% 2.5% 3% 4.5% 3% 1% |
Növényi tápanyagok |
||
Alfa-karotén Béta-karotén Lutein-zeaxantin |
270 mcg 0 mcg 283 mcg |
__ __ |