A jó idő megérkeztével egyre több, a természetben előforduló gyógynövénnyel találkozhatunk a kirándulások során. A tési domboldalon többek között zsenge medvehagymával is találkozhatnak a kirándulók.

Lencsés Rita gyógynövény szakértő, a Herbarius programok vezetője személyes tapasztalatokat és képeket is megosztott egy Tés környéki túráról: a zsenge medvehagymáról, a pettyegetett tüdőfűről és a salátaboglárkáról.

bears-garlic-292346_1920

A Herbarius Programok közösségi oldalán Lencsés Rita, a népszerű gyógynövénytúrák szakvezetője azt a hírt osztotta meg, hogy a jó idő megérkeztével több értékes gyógynövényt is látott a Bakonyban. A tési domboldalon már a zsenge medvehagymával találkozhatnak a kirándulók: a kedvelt, fokhagymaillatú növény a tavasz ajándéka, mondja a szakértő, hiszen nemcsak értékes csemege és finom fűszernövény, hanem magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően immunerősítő, roboráló hatású, kiválóan alkalmazható salaktalanításhoz, méregtelenítéshez. Frissen salátába, vagy akár pesztó szósznak elkészítve is lehet fogyasztani.

Az aprócska salátaboglárkát kevesebben ismerik, pedig pont ebben az időben ideális felhasználni a magas C-vitamin-tartalmú növényt, egy maréknyi levelet frissen is elrágcsálhatunk. Aki az „aranysalátából” tényleg salátát készítene inkább, a medvehagyma és a tyúkhúr jól illenek mellé.

A tyúkhúr még nem virágzik, és mivel egyszerre jelenik meg a borostyánlevelű veronikafűvel, figyelni kell a gyűjtéskor – sokan kedvelik és fogyasztják emésztésserkentő vagy koleszterincsökkentő hatása miatt, természetes fogyasztószernek tartják.

A zamatos turbolya még nagyon kicsike, megdörzsölve könnyű felismerni ánizsillatú aromájáról. Virágzik viszont a pettyegetett tüdőfű, a köptető, hurutoldó, de egyben köhögéscsillapító hatású gyógynövény, amit nemcsak teának lehet fogyasztani, hanem a fentiekhez hasonlóan saláta is készülhet a leveléből. És a kertekben már sokfelé lehet látni az istennők virágát, az ibolyát is – aminek mindegyik részét felhasználhatjuk: például a gyökerét teának, a levelét vajba, túróba, a virágát pedig akár szörpnek elkészítve.

értékelés