
Valljuk be: ha bárkit a káposztáról kérdeznek, előbb jut eszébe a káposztás tészta, mint a díszes szobanövény. De igenis van néhány olyan változata, ami nagyon mutatós dekorációja lehet a lakásunknak!
Ilyen a Díszkel (Brassica oleracea acephala) nyár végétől egész ősszel kapható.
Otthonunkban, ideiglenes összeállításként csokorba ültetve mutat a legjobban, például egy szép fonott kosárkában. A nagy, virághoz hasonló káposztafejeket alkotó zöld szegélyű levelek alapszíne is változó: a sötét bordótól egészen a halvány vajszínűig nagyon sok árnyalatot találunk. A levelei többfélék: lehetnek rojtosak, fodrosak vagy simák. Ha rendszeresen öntözzük, és hűvös, világos helyen tartjuk, a tetszetős és szokatlan káposztakompozíció több héten át üde és szép marad.
![]() |
Habár a díszkel nem mérgező, az íze kellemetlenül, csípősen keserű, ezért fogyasztása nem ajánlott. Ha valaki az ízen túltéve magát mégis szívesen megkóstolná, az ne tegye, mert még gyomorfájást is okozhat.

A kel ültetése:
- Tegyük a kosarat vízállóvá: béleljük ki fekete műanyag fóliával. A kilógó részeket vágjuk le ollóval.
- A jobb vízelvezetés érdekében tegyünk a kosárba egy réteg nedvszívó agyaggolyót.
- Lapátoljunk bele virágföldet, úgy hogy a kosár közepére többet tegyünk a földből, majd alakítsunk ki középen egy dombocskát, mert így a középre ültetett növények magasabban állnak majd, mint a széleken levők.
- Tegyük az első növényt cseréppel együtt a kosár közepére. A kompozíció közepére nagyobb fejű növényeket helyezzük. A szimmetria miatt jobb, ha a kosár közepére egyenesen, függőleges helyzetben ültessük be a növényeket.
- Helyezzük a többi káposztát a középső növény köré enyhén megdöntve, hogy sűrűn, bokrosan álljanak. Ezután alaposan öntözzük meg a kompozíciót. Ha megfelelően öntözzük, több héten keresztül üde és szép marad.