-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
takarító
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Népies neve: snidling, snittling, pázsithagyma, pázsitfű.
A hagymafélék családjába tartozó évelő fűszernövény. A Földközi tenger mellékéről származik, de jól tűri a hideget, nem fagy ki. Február végén vethetjük a magokat cserépbe, műanyag pohárba. Ablakban, ablakpárkányon tarthatjuk. Március-áprilisban a szabadba is vethetjük, vagy az előneveltet ültessük ki. Jól tűri a napot, de optimális számára a félárnyékos hely, néhány órás napsütéssel. Legjobb talaj számára a virágföld, komposzt, istállótrágya keveréke. A tövek hamar megerősödnek, s ettől kezdve tőosztással szaporíthatók.
Bővebben: Így termeszd a metélőhagymát>>
A metélőhagymát mindig frissen használjuk fel. Nem lehet szárítani, mert ízét, aromáját, hatóanyag tartalmát elveszti. Mélyhűtve sokáig eltartható.
Hatóanyagai: allicinek, C-vitamin, ásványi anyagok. Tavasszal alkalmas a szervezet vitaminnal való feltöltésére. Minden nyers ételhez felhasználhatjuk, de a főtteknél csak a tányérunkon adjuk az ételhez.
Hatása: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, a C-vitamin, az ásványi anyagok, az illóolajok vértisztító és érelmeszesedést gátló hatást biztosítanak számunkra a fogyasztása során.
Tavaszi zöldmártás
300 gramm tavaszi zöldfűszert gyűjtünk a kiskertben (lestyán, szurokfű, rozmaring, stb.). Megmossuk, és apróra vágjuk. Egy csokor metélőhagymát is megmosunk és felaprítjuk. Két fej vöröshagymát megtisztítunk, megmosunk, és apróra gyaluljuk, meg is turmixolhatjuk. Egy evőkanál tokaji almabalzsamot vagy verjus-t, 2 evőkanál extra szűz olívaolajat, 150 gramm kesutejszínt, egy csipetnyi nyírfacukrot és tengeri sót, egy mokkáskanál őrölt borsikafüvet összekeverünk és hűtőszekrényben 60 percig érleljük. Négy avokadót megtisztítunk, magjukat eltávolítjuk, húsukat villával összetörjük. Ezután összekeverjük a zöldfűszerekkel és az öntettel. Fogyaszthatjuk tofuhoz, seitanhoz, tavaszi és nyári grillzöldségekhez.
Pázsithagymás tofu
500 gramm tofut lereszelünk tormareszelőn és összekeverjük 150 gramm biomargarinnal, vagy vajjal. Hozzáadunk 10 gramm tengeri sót,5 g őrölt borsikafüvet, egy csokor megmosott és apróra vágott pázsithagymát, egy csokor petrezselymet, 5 gramm fűszerpaprikát (lehet csípős is), 5 gramm kakukkfüvet őrölve. Jól összekeverjük és paprikába töltjük. Fűrészfogas késsel felszeletelhetjük a paprikát tálaláshoz. Frissen sült pirítós kenyérrel is fogyaszthatjuk. (Természetesen a szeletelés könnyebb, ha behűtöttük.)
Hagymafesztivál leves
2 liter forrásban levő vízben 5 percig főzünk Két evőkanál natúr-vegamix szárított zöldségkeveréket. Két közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, megmosunk és felkarikázzuk. Két evőkanál hidegen sajtolt olajban sötét aranysárgára pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglével. Egy fej ezüst fehér hagymát megtisztítunk, megmosunk, majd nyolc egyforma darabra vágunk, és a zöldségléhez adjuk. Négy egyforma sonka-hagymát megtisztítunk, megmosunk, és a levesbe tesszük. Egy nagy (elefántláb) póréhagymát megtisztítunk a gyökereitől, megmossuk és egy cm vastag karikákra vágjuk, majd a többihez adjuk. Két közepes méretű lila hagymát megtisztítunk, megmosunk, apró kockákra vágunk, vagy gyalulunk és belekeverjük a lébe. Felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Az utolsó 5 percben beleszórunk 4 szál borsó¬méretűre darabolt újhagymát és 8 db savanyított gyöngyhagymát. A tányér aljára egy evőkanál megmosott és cérnavékonyra vágott medvehagymát teszünk, amire a forró levest rámerjük. A tetejére 1-2 evőkanál apróra metélt snidlinget szórunk. Olajban sült fokhagymával bedörzsölt pirítóssal fogyasztjuk. Ehetjük fokhagymás bundáskenyérrel is. Szívvédő gyógyleves. Legalább heti egy alkalommal éljünk vele. Megsózhatjuk, de óvatosan.
Mélyhűtött snidling
Tövig vágott metélőhagymát megtisztogatunk, megmosunk és tiszta konyharuhán, vagy papírtörlőn megszárítgatunk, majd apróra vágunk. Jégkocka tartóba töltjük, megnyomkodjuk és műanyag zacskóban a mélyhűtőbe tesszük. Bármilyen forró levest lehűthetünk és ízesíthetünk vele.
Fagyasztás vagy szárítás? Melyik a jobb tartósítás?>>
Körözött különlegesség
300 gramm tormareszelőn lereszelt tofut és 300 gramm biomargarint vagy vajat robot géppel sima krémmé dolgozunk. Minden adalékot külön külön elkeverünk benne: 2 evőkanál frissen őrőlt fűszerköményt, l evőkanál különleges kalocsai édesnemes- és l evőkanál csípős paprika őrleményt, 2 nagy fej megtisztított, megmosott géppel nagyon finomra aprított vöröshagymát, 2 evőkanál apróra vágott kapri bogyót, 2 evőkanál kimagozott és apróra vágott fekete olajbogyót, 2 nagy méretű kápia paprikát 1-2 mm-esre aprítva, 2 nagy csokor megmosott és apróra vágott metélő hagymát, 2 teáskanál tengeri sót. Miután mindent egyenletesen krémmé kevertünk, belekeverünk 2 dl alkoholmentes világos sört. Ettől az egész habosan könnyű lesz. Frissen fogyasszuk, mert a hűtőben a sör állás közben kiválik, de attól még fogyasztható. Teljes kiőrlésű tönköly-, vagy rozskenyéren, száraz pirításon hónapos retekkel, fekete retekkel, újhagymával, paprikával, paradicsommal, uborkával, nyers brokkolival, karfiollal, és bármilyen salátafélével az elemtársítás szerint fogyaszthatjuk.
Kis kertünket a kártevőktől, házunkat a rontástól, magunkat sokféle betegségtől megvéd a metélőhagyma. Ültessük hát körben a kertben, a ház körül, az erkélyen, az ablakpárkányon, az ablakban. Fogyasszuk bármilyen kis mennyiségben télen-nyáron, minden nap.
Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!
www.herbacio.hu