
A szálzeller, vagy a halványító zeller, mint például a ´Tall Utah´- zamatos szárat növeszt, zsenge levelekkel. Ezek ideálisak hidegtálakhoz, salátákhoz vagy majonézes szószokba mártogatva. Aki a jellegzetes zelleraromát túl fanyarnak, túl hangsúlyos ízűnek találja, az a szárakat leszedés előtt kihalványíthatja. Leírjuk, hogyan.
A zeller levelei rengeteg nátriumot, kálciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, A-B- és C vitamint tartalmaznak.
A zellerszár kellemesen enyhe zeller ízzel rendelkezik, igen lédús és rostokban gazdag. Alacsony kalória értéke miatt kiváló fogyókúrás köretek, saláták készíthetők belőle. Fényelvonással a maguktól kihalványodó évelő zellerfajták sokkal finomabbak és zsengébbek lesznek.
![]() |
A szárak kihalványíthatásának módja a következő:
![]() |
Kötözzük össze a zellert a levélcsokor alatt, és a szárakat csavarjuk körül egyszéles kartoncsíkkal, vagy levegőáteresztő fekete fóliával, olyannal, amit a gyomok ellen használnak. A fekete fólia alatt lecsapódik a pára, ezért a kartoncsík biztonságosabb. Betakarva, 7-10 nap alatt a szárak világoszöldre vagy sárgásra halványodnak. Célszerű csak annyi növényt becsomagolni, amennyire az adott időszakban szükségünk lesz.