-
Kőműves
-
takarító
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Minden egyes falat, amit nap mint nap elfogyasztunk, tartalmaz valamilyen vitamint, ásványi anyagot, illetve tápanyagot. Vannak azonban olyan alapanyagok, amelyekben alapvetően sokkal több az egészséges komponens, mint más ételekben. Gondoljunk csak bele: egy szelet csoki is rendelkezik némi tápanyaggal, a tápértékét mégsem lehet összehasonlítani egy fej brokkoliéval.
A zöldségek áldásos hatásairól egyébként is sokat hallhatunk: igazi jolly jokernek számítanak, ha egészséges táplálkozásról van szó. Éppen ezért most 11 olyat mutatunk be ezek közül, amit mindenkinek rendszeresen kellene fogyasztania.
Miért épp a zöldségek?
Bármilyen fórumon is olvassunk az egészséges életmódról, egy biztos: szinte mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy fogyasszunk sok-sok friss gyümölcsöt és zöldséget. Mi most mégis kifejezetten a zöldségekkel foglalkozunk, aminek megvan az oka. Bár a gyümölcsök is jót tesznek az emberi szervezetnek, hiszen telis-tele vannak vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, magas cukortartalmuk miatt a túlzott fogyasztásuk nem feltétlenül ajánlott. Ezeket a hasznos anyagokat egyébként bátran pótolhatjuk multivitaminokkal is, de a következőkben egyéb tippeket is adunk.
A zöldségek például rendelkeznek az összes fent felsorolt pozitív tulajdonsággal, a cukortartalmuk viszont jóval alacsonyabb. Ráadásul könnyen eltelítenek, változatossá teszik az étkezéseinket – de ahogyan a továbbiakban kitérünk rá –, sok egyéb előnyük is van.
7 zöldség, amit érdemes beépíteni az étrendbe
Ha szeretnénk rátérni egy változatos, színes, ugyanakkor egészséges és izgalmas étrendre, abban mindenképpen szerepet kell, hogy kapjanak a zöldségek. És ha már zöldségek, az alábbiakat semmiképp se felejtsük le a bevásárlólistáinkról – azt is eláruljuk, miért.
Répa
A répa nemcsak jól mutat a tányérunkon, de már egy kisebb adag belőle is biztosítja a napi A-vitamin-szükségletünket. Az A-vitamin számtalan pozitív hatással bír, a bőrünk, a szemünk egészséges és a csontjaink is megköszönik a fogyasztását. Emellett tartalmaz béta-karotint, ami egy igen hatásos antioxidáns, rákképződés-akadályozó hatással. Az már csak hab a tortán, hogy C-vitamin és kálium is található benne bőséggel.
Brokkoli
Glükozinolát-tartalma okán a brokkoli is képes megelőzi a rákos megbetegedéseket, de egyéb krónikus elváltozások ellen is képes fellépni. Ráadásul rengeteg K- és C-vitamin, folsav, mangán és kálium is van benne, amelyek mind-mind fontosak a szervezet egészséges működése és az immunrendszer szempontjából.
Spenót
Lehet, hogy a gyerekek nincsenek oda érte, de érdemes belevennünk az ő étrendjükbe is. Ez nem is olyan nehéz, hiszen egy elképesztően változatos zöldségről van szó, amit salátaként, főzelékként, párolva vagy akár egy smoothie-ban is felszolgálhatunk. Az A-, C-, és K-vitamin-tartalma kiemelkedően magas, de telis-tele van nitrátokkal, amelyek a szív- és érrendszer támogatói.
Kel
Mint a legtöbb zöld, leveles zöldség, úgy a kel is híres arról, hogy milyen sok tápanyag és antioxidáns található benne. Már egy kisebb adag is elegendő káliumot, kalciumot, rezet, A-, B-, C-, illetve K-vitamint tartalmaz a napi szükséglet fedezéséhez. Fogyaszthatjuk nyersen vagy lé-, illetve levesformátumban is – ezek fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, a vércukor- és koleszterinszintet.
Lencse
A lencsét nem gyakran emlegetik a legnépszerűbb vagy éppen legegészségesebb zöldségek között, lehet, hogy azért, mert ez nem fogyasztható nyersen. Ennek ellenére viszont igenis nagyon jót tesz a testnek! Egyrészt remek rostforrást, másrészt pedig rengeteg fehérjét tartalmaz. Ez utóbbi tulajdonsága miatt pedig a húsmentes – vegetáriánus vagy vegán – étrend elengedhetetlen kelléke.
Fokhagyma
Vannak, akik nem kedvelik az ízét vagy az illatát – nos, nekik is érdemes megbarátkozni vele, a fokhagyma ugyanis csodát művel a szervezettel. Nem csoda, hogy évezredeken át használták orvosságként, hiszen allicin-tartalma miatt pozitívan befolyásolja a vércukorszintet és a szív egészségét is. Emellett csökkentheti a koleszterinszintet, ugyanakkor csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Gomba
A gomba sem tartozik a slágerzöldségek közé – ráadásul technikailag nem is számít zöldségnek. Azonban nem hagyhattuk ki a felsorolásból, mivel jót tesz a kognitív egészségnek, a szívnek, sőt még betegség-megelőző hatása is ismert. Magas B-vitamin-tartalmával a vörösvérsejtek megfelelő működéséért és a szép bőrért is felel. Sőt: egyes tanulmányok szerint a depresszió kialakulása ellen is felléphet.
Természetesen nem várható el senkitől, hogy minden egyes nap fogyasszon a fent felsorolt zöldségekből egy nagyobb adagot – erre ugyanis lehetetlen volna odafigyelni. Azonban már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha rendszeresen fogyasztunk valamennyiből kisebb-nagyobb adagokat. A fennmaradó vitaminszükségletünket pedig bátran pótolhatjuk multivitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel.