-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
takarító
-
karbantartó
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A padlizsán népies nevei: kék paradicsom, török paradicsom, tojásgyümölcs egyre kedveltebb zöldségféle hazánkban. Főleg házikertben termesztjük, lássuk, ennek trükkjeit!
A padlizsán őshazája India, ahol már évezredekkel ezelőtt termesztették. Melegigényes, hazánkban egyéves - a trópusokon évelő -, akár 1-1,2 m magasra is megnövő cserjeszerű bokor. A paradicsom és a burgonya közeli rokonai.
A padlizsán termesztése (Solanum melongena L.)
A cserépben, tápkockában előnevelt padlizsán palántákat május végén, a tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki a végleges helyére 50x30 cm-es sor-és tőtávolságra. Ennél sűrűbben nem jó ültetni, mert a növény fejlődésére hátrányos. Mivel fázós növény, keressünk számára déli fekvésű, tavasszal gyorsan felmelegedő helyet.
A padlizsán gondozása
Ideális hőmérséklet a számára a 22-30°C, ezalatt leaáll a fejlődése, tehát nem érdemes elsietnünk ültetését.
A talaj kémhatására nem túlzottan igényes, de jobban fejlődik enyhén meszes talajon.
Fényigényes növény, félrányékban nem terem megfelelően.
A tojásgyümölcs - a paradicsommal ellentétben - a mély ültetést nem bírja, sziklevelei nem kerülhetnek a talaj felszíne alá.
Forrt szirmú lila virágai öntermékenyülök; hamarosan is padlizsán fog nőni!
Termése: 15-30 cm hosszú húsos bogyó, színe fogyasztásra érett állapotban lila, feketéslila - illetve egyes fajtáké csíkos tarkázott, fehér vagy zöld.
Vízigényes növény az egész tenyészidőszak alatt, öntözés nélkül, csak természetes csapadékellátottsággal keveset terem, termése pedig rossz ízű, deformált lesz. Ha kevesebb vizet kap a fajtára jellemzőnél halványabb lesz a színe is.
Hazai nemesítésű padlizsán fajták
Kecskeméti lila: A növény erőteljes növekedésű, 60–70 cm magasra nő. Levelei kissé hullámos felületűek, virágai halványlilák, termése ovális körte alakú, külső héjának színe sötétlila. A terméshús halvány krémszínű, közvetlenül a héj alatt zöldes árnyalatú. Termőképessége nem nagy, de igen rövid tenyészidejű, korai fajta. Így elsősorban korai termesztésre és hajtatásra való.
Kecskeméti 198: A növény gyenge növekedésű, 40–50 cm magasra nő, laza állású. A levelek lilászöldek, enyhén szőrözött felületűek. A virágok rózsaszínűek, a termés gömb alakú, héjszíne mélybordó, a terméshús közvetlenül a héj alatt zöldes-, másutt sárgásfehér. Termései koncentráltan jelennek meg, és csaknem egy időben érnek be. A Kecskeméti lila fajtánál hosszabb tenyészidejű, későbben érő, de annál sokkal többet terem, ezért elsősorban tömegtermesztésre, a konzervipari igények kielégítésére való.
Legelterjedtebb fajták, amik a hazai klímát is bírják: Black Beauty, Florida Market,Black Magic, Long Purple
Padlizsán vetése, ültetése
Palántaneveléssel célszerű termesztenünk. Március végén-április elején kell elvetnünk a magokat ahhoz, hogy májusra 3-4 vagy méginkább ajánlott 6-8 leveles palántánk legyen. Kiültetés előtt fontos, hogy ne maradjon ki a növénykék edzése a szabadföldi körülményekhez.
Padlizsán öntözése
Állandó feladat a rendszeres gyomlálás, öntözés, a talaj felszínének nedvesen tartása takarófóliával vagy mulcsozással. Ez utóbbi a talaj hőveszteségét is mérsékli, ami a padlizsánnál különösen fontos. Erre kell figyelnünk az öntözéskor is - kiültetés után különösen érzékeny a hideg vízű locsolásra, és a gyökérrothadást előidéző túlöntözére. Meghálálja, ha többször kis vízadaggal locsoljuk.
Fejtrágyázás a terméskötődést követően 2-3 hetente végezhető nitrogén és foszfort is tartalmazó komplex trágyával.
Padlizsán kártevői
Burgonyabogár, takácsatka, levéltetvek
Betakarítás
Fontos a szüret időpontjának helyes megválasztása: a padlizsán termést akkor szedjük, ha már elérte a fajtára jellemző méretet és színeződést, viszont még nem érett túl. Ennek egyértelmű jele, hogy a magok színe a terméshúsban még fehér. Ha már sárgásbarna, akkor kicsit túlérett, s ilyenkor már megkeseredhet. A termés nehezen válik el a szártól, ezért érdemes óvatosan szedni, nehogy a nagyobb szárrészek is leszakadjanak, és hogy a tüskék ne az újjinba álljanak.