-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A chili paprika szedése
Ha chili port vagy őrölt chilit szeretnénk készíteni belőlük, akkor jó, ha a növényen hagyjuk őket, amíg összezsugorodnak és megszáradnak.
Friss fogyasztásra vágjuk vagy szakítsuk le a növényről a chili paprikákat, amíg még fényesek és húsosak. Amennyiben leszakítjuk róluk, felfelé húzzuk, a termés irányával ellentétben. Így le kell szakadnia a szár tövénél, anélkül, hogy megsértenénk a kis ágacskát.
A leszedett gyümölcs egy hétig áll meg a hűtőben zárt zacskóban. Többféleképpen meg lehet szárítani, szárítóban, a napon, de akár fel is fűzhetjük és felakaszthatjuk valahova. Megtörhetjük cayenne-i borsnak vagy megőrölhetjük chili port vagy őrölt chili paprikát készítve belőle.
Figyelmeztetés
A chili paprikát ne együk magában!
A friss chili paprika vágása után mossuk meg jól a kezünket. Vigyázzunk, hogy ne érjen a bőrünkhöz, különösen a szemünkbe ne kerüljön! A legcsípősebb chili paprikák akár vakságot is okozhatnak, és ez nem vicc. Amikor száraz chilivel dolgozunk, vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be a port, és ne kerüljön a szemünkbe.
Chili termesztése permakultúrás kertben
A chilik nemcsak erősek, de szépek is, de úgy tűnik, hogy a legszebbek a kevésbé szívós fajták. Jobb talajra, több figyelemre van szükségük, nem élnek sokáig, és még sorolhatnánk, ezért sokan csak az úgymond maguktól növő fajtákat termesztik. A chilik önbeporzók, de néha kereszteződnek is. Ha a saját magjainkat vetjük el, és több változatot is termesztünk, akkor az új palánták lehet, hogy az elődjükre fognak hasonlítani, de az is lehet, hogy egy érdekesen új keverék jön létre.
A legszívósabb és legtermékenyebb fajta, amit mindenki tud termeszteni, egy nagy ˝Bird Eye˝ fajta bokor. Ezek a paprikabokrok két méterre nőnek, és tele vannak paprikákkal. A rajtuk termő kis chili paprikák elképesztően csípősek. A vad madarak szeretik őket (ugye nem tudtátok, hogy a madarak nem érzik a csípős ízt?), akárcsak a tyúkok. A magokat a madarak és a tyúkok hordják széjjel, ezért folyton metszeni kell a bokrokat.
Konyhai használatra egy cayenne fajtát ajánlunk, ez egy közepes nagyságú bokor sötét levelekkel és hosszú, vékony gyümölcsökkel, amelyek közepesen csípősek. Jó, ha a konyhaajtóhoz közel vetjük, így csak ki kell lépni a friss chili paprikáért. Egyes paprikákat nem szedünk le róluk, ezek lehullnak a földre és újra kicsíráznak, és innen aztán újra el lehet ültetni őket.
Van évelő fajta chili is, amit szintén ajánlott termeszteni. Ezek egész évben teremnek, habár nem annyit, mint a többi fajták. A gyümölcse kissé szélesebb és rövidebb, mint a cayenne paprikáké. Ez a paprika nem csípős, így a csemegepaprika vagy a közönséges paprika helyett lehet használni főzéskor. Salátákba viszont már nem lehet használni, mert nem annyira édesek, zamatosak és ropogósak, mint az igazi csemegepaprikák, de főzni nagyszerűen lehet velük.