-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egzotikus zöldségek:
- Kelbimbó
- Bordáskel
- Daikon (japán retek)
- Karalábé
- Csili paprika
- Édesburgonya
- Jamgyökér
- Főzőbanán (plantain)
- Okra
- Mungó bab
- Shiitake gomba
- Édeskömény
- Aszparágusz
- Brokkoli
- Cukkini
- Endíviasaláta
- Póréhagyma
- Zeller
Most pedig szeretnénk kiemelni néhányat közülük:
Articsóka
Ez a zöldség a mediterrán vidékekről származik. Ez az egyik legidősebb ember által ismert étel. Ennek a zöldségnek ugyan riasztó külseje, de puha, ehető és ízletes ˝szíve˝ van. Előételként, fő fogásként vagy körítésként lehet tálalni. Általában előételként szolgálják fel vajöntettel és majonézzel. Gazdag C vitaminban és folsavban. Több fajta articsóka van, az egyik közülük a csicsóka. A csicsóka gumós növény, aminek a mérete és a színe hasonlít a gyömbérgyökérhez.
Karalábé
Ennek a zöldségnek nagy szára és finom, fehérrépaszerű íze van, a színe lehet zöld vagy lila. A karalábét kb. egy hétig lehet hűtőszekrényben tárolni a megvágása után. Akárcsak a fehérrépának, ennek is a gyökerét kell megfőzni. A karalábé tartalmaz C vitamint és káliumot.
Bordás kel
Egy keleti káposzta, amit kínai káposztának is neveznek. Nagyon tápláló zöldség, és sokat használják a kínai konyhán. Fehér szára van, amin a nagy kanálformájú sötétzöld levelek nőnek. Az íze hasonlít a spenótéhoz. Míg a szára gyengébb ízű, addig a levelei csípősek. Főzve vagy párolva viszont édes ízt kap. Sok vizet és C vitamint tartalmaz, ugyanakkor gazdag A vitaminban és kalciumban. A bordás kelt levesek készítéséhez használjuk. 3 napig lehet hűtőben tárolni, jól szellőző műanyag zacskóban.
Kelbimbó
A kelbimbó Belgiumból származik. Napjainkban viszont Olaszországban is nagy mennyiségben termesztik. A kelbimbó nagysága nem haladja meg egy golflabda méretét. Az íze hasonlít a karfioléhoz azzal a különbséggel, hogy a kelbimbónak tömöttebb felépítése és gyengébb íze van. Gazdag C és K vitaminban, valamint foszfátokban, emellett rákmegelőző hatása is van. A kelbimbót általában főzve és sózva esszük. Salátákhoz, előételekhez vagy húsos ételek kiegészítőjeként kiváló.
Aszparágusz
Az aszparáguszt, vagyis spárgát, több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a Kelet Mediterrán vidékeken. Az 'Aspargo' egy görög szó, aminek a jelentése hajtás. Gyógyító hatása miatt a rómaiak és a görögök nagy tiszteletben tartották ezt a növényt. Napjainkban, széles körben használatos salátákhoz és a fő ételek kiegészítőjeként. Jótékony hatása van, ha nyersen vagy majdnem nyersen fogyasztjuk. Az aszparágusz fehér változatát is megtalálhatjuk az üzletekben.