-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A zöldségek árulkodó jelei
Fontos észben tartanunk, hogy a csodás íz nem csak méret és szín kérdése. A megfelelő talaj, víz és fény kombináció nélkül a zöldségek íze és minősége sokat romolhat. Nem létezik pontos útmutató a szedés időpontjára nézve, de vannak alapszabályok, amelyek segítenek a behatárolásban.
Sok zöldséget még érés előtt kell leszedni, ahhoz hogy jó aromája és kedvező állaga legyen. A következő támpontok segítenek eldönteni, hogy a zöldségek készen állnak-e a szedésre vagy sem.
Mikor szedjük le a zöldségeket?
Spárga
Akkor kezdjük el szedni, amikor a szára 15-20 cm hosszú és kisujj vastagságú. Vágjuk le, így később új szárai nőnek. 4-6 héttel az első szedés után hagyjuk abba a szedését, így új levelek nőnek majd rajta.
Zöldbab (le kell törni)
Kezdjük el a bab szedését még, mielőtt a szemek dagadni kezdenének. Könnyen ketté kell törniük. Mindennap ellenőrizzük, hogy mennyit nőttek. A zöldbabnak nem kell sok idő, hogy szálkássá váljon.
Cékla
A zöld levelek, amelyeket ritkításkor leszedünk, ehetők. Ez ízlés kérdése, kinek mikor elég nagyok a szedéshez. Mikor a gumó „válla" kilátszik a földből már szedhető.
Brokkoli
A brokkolinak a még kinyílatlan virágait esszük, ezért gyakran kell ellenőrizni, főleg meleg időben, hogy ne engedjük kivirágozni. Ne várjuk el, hogy az otthon termesztett brokkoli a bevásárló központokban kaphatókhoz hasonló méretű legyen. Szedjük le, amikor a rügyek gyufafej nagyságúra nőttek.
Kelbimbó
A bimbó fentről lefele érik meg. Rögtön szedhető, amint a rügyek legalább 2,5 cm átmérőjűek lesznek. Csavarjuk vagy vágjuk le.
Káposzta
A káposzta keménységét úgy lehet megállapítani, hogy a fejét kissé összeszorítjuk. Akkor kell leszedni, amikor éretté válik, vagy ha még nő és kinyílik.
Sárgarépa
A sárgarépát nehéz megítélni, hogy mikor érett. A sárgarépa vége a talaj fölött mutatkozik, és a fajtájától függően az átmérőjéből állapítjuk meg, hogy mikor jó. Ha jó az átmérője, esély van rá, hogy a hossza is megfelelő legyen. De egyet ki kell húzni, hogy biztosak legyünk benne. A répát a földben is lehet hagyni, miután már megnőtt. Úgy mondják, hogy egy enyhe fagy javítja és édesíti a répa aromáját.