Káposztával a gyomorfekély ellen! - 3. rész

Káposztával a gyomorfekély ellen! - 3. rész
Az egyik legolcsóbb és legvitamindúsabb étel a káposzta, legyen az zöld vagy piros. A nyers káposztának méregtelenítő hatása van, segít a gyomor kitisztításában, és a benne felgyülemlő salakanyagok felbontásában.

 

Káposzta a gyomorfekélyre az orvos javaslatára?

 

Egyre több orvos ismeri el a gyomorfekély kezelésében a káposztalé értékét, amióta az 1950-es években Dr. Garnett Cheney a Standford Egyetem orvosi karának munkatársa kimutatta a káposztalé, a gyomorfekély kezelésében való jótékony gyógyhatását. Mr L.W. elmesélte, hogy egy este kellemetlenül érezte magát miután orvosa tudomására hozta, hogy régi gyomorfekélye ismét kiújult és kibővült. Eleinte rettegett a már ismert savtalanító gyógyszerek használatától, majd valaki felhívta a figyelmét a káposzta gyógyhatására, így ismét előkerült a régi zöldségfacsarója.

Ugyanakkor erősíti a szervezetet, elpusztítja a kártékony baktériumokat és vírusokat, meggyógyítja a gyomorfekélyt, segít a rák megelőzésében és jó a székrekedés ellen is.

 

Hogyan fogyasszuk a káposztát, hogy mozgosítsuk rákmegelőző és fekély-ellenes hatásait?

 

Fogyasszunk napi 30-60 g káposztalevet napi két-három alkalommal két hétig. Ennek a közismert keresztesvirágú növénynek a gyógyhatása abban áll, hogy olyan növényenzimeket tartalmaz, amelyek segítik a teljes emésztőrendszert. A káposztalevet évszázadokon keresztül a gyomorfekély kezelésére használták, mivel helyreállítja a gyomor savtartalmát. A papájában is rengeteg jótékony emésztő enzimet találunk, ezért jó a gyakori fogyasztása. Iktassuk ki a citromféle gyümölcslevek és kávé fogyasztását, mivel ezek megnövelik a gyomorban lévő sav mennyiségét. Ugyanakkor lefekvés előtt két órával lehetőleg ne együnk semmit.

 

a7_400_01

 

Gyomorfekély kezelése káposztalével - a biztos módszer

 

A kutatások kiderítették, hogy a káposztalé remek gyógyszer a gyomorfekély kezelésére. Igyunk meg naponta 0,4-1 liter káposztalevet, ezt keverhetjük vízzel vagy sárgarépalével is. A termesztett termékek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a H pylori ellen. Emellett lehetőleg minden nap fogyasszunk kefírt, tejet vagy joghurtot. A cink karbantartja az emésztőrendszert. A tökmag és az egész cikk fokhagyma is nagyon egészséges. Fogyasszunk fokhagymát, mivel a növény kimutatottan jótékony hatással van a szervezetre.

A közönséges káposztát gyakran ajánlják izomépítésre, vértisztításra és szemerősítésre. De használják a fogak, az íny, a haj, a köröm és a csontok erősítésére, illetve az asztma, a tuberkulózis, a köszvényesség, a székrekedés, a vese és az epe rendellenességek, a túlsúlyosság, a cukorbetegség és a lumbágó kezelésére is. A friss káposztalé bizonyítottan meggyógyítja a gyomorfekélyt, ugyanakkor a nagy mennyiségű vastartalmának köszönhetően remek vitaminpótló a vashiányban szenvedőknek.

A gyomorfekély legelterjedtebb hagyományos gyógyszere a káposztalé, de a lé íze néha nagyon kellemetlen tud lenni.  Szerencsére a káposztalében található összetevőket manapság pasztilla formájában is megvehetjük. Az egyik jótékony összetevő a glutamin, egy olyan aminosav, amely segít az emésztőrendszer karbantartásában. Lipsik szerint négy hétig mindegy 8 ezer milligramm glutamint kell fogyasztani.

Sok-sok évvel ezelőtt a kutatások kimutatták, hogy a káposztalé gyorsan és hatásosan gyógyítja a gyomorfekélyt. Egyes feljegyzések szerint a tünetek enyhüléséhez, napi negyed liter káposztalé fogyasztására volt szükség. Noha csupán az újabb kutatások támasszák alá ezt, sok nutricionista azon a véleményen van, hogy ez a mennyiség akár pár nap alatt képes megszüntetni a fekély tüneteit. Ízesítés érdekében adjunk hozzá répalevet.

 

a6_400_03

 

Krumpli + káposzta + medvecukor gyökér = rákmegelőzés és a gyomorfekély gyógyítása

 

Egy jól ismert tény, hogy a krumpli és a káposztalé enyhítik a gyomorsav és a gyomorfekély problémákat. Érdekes az is, hogy a nyers krumpli, káposzta (piros vagy zöld) és répalevek mennyire hatásosak a köszvény, a reuma és a velük kapcsolatos betegségek gyógyításában. Ha a leveket egy természetes diétával együtt fogyasszuk, a gyógyhatás igen hamar jelentkezni fog.

A káposztában található glükóz enzimei antioxidánsként működnek, megerősítve a szervezetet és annak méregtelenítő képességeit, hogy az eltávolítsa a kártékony kémiai anyagokat és hormonokat. Az indol-3-karbon segít a májnak az ösztrogén gyorsabb felbontásában, megnövelve a lebomlási folyamat sebességét szinte ötven százalékkal. A káposzta ugyanakkor nagyon hatásos orvosság a gyomorfekély kezelésére.

Úgy gondolom, hogy kizárólag a káposzta magas C-vitamin tartalmának köszönhető a gyógyulás, noha igen keveset kaptak belőle, hisz a C-vitamint és az aszkorbinsavat minden gyomorfekélyes betegnek kerülnie kell – állítja Rex Adams. Az orvosok úgy gondolják, hogy ezek az anyagok gyakran irritálják a gyomrot. De hogyan regenerálódhatna a gyomorszövet C-vitamin nélkül, amikor a C-vitamin az egyik legfontosabb alapanyaga a kollagénnek? A káposzta képes meggyógyítani a gyomorfekélyt pont úgy, ahogy képes volt megelőzni a tengerészek skorbut betegségét.

Az egyik ilyen a káposztalé. Igaz, hogy a káposztalének messze nem olyan az íze, mint a kólának, de egy nagyon erős gyomornyugtató étel, és egy jól ismert gyomorfekélyt kezelő orvosság. Egy másik remek fekélykezelő növény a Glycyrrhiza glabra, más nevén a medvecukor gyökér. A medvecukor bizonyítottan megnöveli a gyomort regeneráló szövetek és izmok termelődését. Ha ezt a növényt kívánjuk használni legjobb, ha a glicerinmentesített medvecukrot használjuk.

értékelés