Jobbak a tájfajta paradicsompalánták?

5

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet évek óta keresi-kutatja a hazai klímán jól teljesítő tájfajta paradicsompalántákat.  Miért érdemes kipróbálnunk őket és hol szerezhetjük be ezeket a paradicsompalántákat?

Miért különlegesek a hazai tájfajta paradicsompalánták?

A tájfajta azt jelenti, hogy a sajátos tulajdonságokat mutató haszonnövényt a természet és gazdálkodó eleink válogató, szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen. Mára a tájfajták az ipari termelés miatt nagyrészt kiszorultak a köztermesztésből. Éppen ezért nevelésükkel és fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is. Az öko minősítés pedig garantálja, hogy a palántákat szintetikus vegyszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelték fel.

Ha tájfajta öko palántát vásárolunk, azzal hozzájárulunk:

  • egy régi hagyomány újraélesztéséhez;
  • a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához;
  • a környezet védelméhez;
  • az egészséges és változatos étrend kialakításához.

Hol vásárolhatunk ÖMKI tájfajta paradicsompalántákat?

A palánták május 14-től elérhetőek országosan, a Lidl áruházaiban, illetve május 18-tól több budapesti átadóponton is lecsaphatunk rájuk (Szatyorbolt, Szerelmes Levél, Zuglói Kenyérközösség, Panelpék).

A palánták  előrendelhetők itt.

tajfalta_paradicsompalantak

Kritikaként merült fel, hogy a palánták ára nem olcsó, (550 Ft/db+ Áfa), de ha ilyen fajtákat választunk, azzal támogatjuk a hazai ökokutatást, a helyi kistermelőket és agrárörökségünk mellett saját egészségünket is - véli az ÖMKI.

Ajánlott tájfajta paradicsomfajták 2020-ban:

Ceglédi

A ceglédi tájfajta paradicsom színében és ízében is igazán különleges élményt nyújt. A kezdetben lassabb növekedésű, erősszárú tájfajtát alig kell kötözni, bogyóját pedig éretten könnyen meg lehet különböztetni tájfajta társaitól, mivel szép sárga szín jellemzi. Zamata nyersen fogyasztva a legemlékezetesebb, ropogós, édes ízével igazi mediterrán hangulatot teremt.

Gyöngyös

A Gyöngyös tájfajta nagyon könnyen konyhánk állandó alapanyagává léphet elő, hiszen erős növekedésű salátaparadicsom fajtáról van szó. Húsállománya szilárd, héja vékony, rendkívül jól szeletelhető, ideális hidegtálak díszítéséhez. Szokatlan, paprikára emlékeztető formája igazi különlegességgé teszi a paradicsomok között. Kóstolás után pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak az alakja egyedi, de kiemelkedő ízvilággal is rendelkezik. Nagyon finom, karakteres édessége miatt nem lehet vele melléfogni, legyen szó családi étkezésről vagy vendégvárásról. Zamatos húsossága és lédússága tökéletessé teszi befőzés vagy aszalás céljára is.

tajfajta_paradicsom

Máriapócs

A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését. Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.

Tolna

A Tolna ugyanis a gondos gazda keze alatt erős szárú és növekedésű tájfajtává érik, mely általában 140-150 cm magasra nő. Nagy, kissé lapított, barázdált bogyói magas létartalmúak, így elsősorban befőzésre alkalmasak, de frissen fogyasztva is ínycsiklandóak. Kellemes zamatú termése a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el. Talpraesett és tapasztalt kertészeknek ajánljuk nevelését, akik nem rettennek meg folyamatos növekedésétől és erőteljes kacsosodásától, ami intenzív zöldmunkát igényel.

palantak_paradicsom

értékelés