
A retek az egyik leggyorsabban növő és legkönnyebben termeszthető zöldség, amely akár néhány héten belül fogyasztható. Friss, ropogós íze miatt kedvelt kora tavaszi és őszi vetemény.
1. Mikor vessük a retket?
A retek hidegtűrő növény, ezért az első vetést már március elején elvégezhetjük, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Az utolsó vetésre szeptember végéig van lehetőség, így az ősz folyamán is szedhetünk friss retket. Ha folyamatos termést szeretnénk, kéthetente vethetünk újabb adag magot.
2. A megfelelő hely kiválasztása
-
A retek napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.
-
A laza, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talaj az ideális számára.
-
Kerüljük a frissen trágyázott földet, mert ettől a gumók deformáltak lehetnek vagy üregessé válhatnak.
3. A vetés lépései
Talaj előkészítése
-
Ássuk fel a talajt 15-20 cm mélyen.
-
Gereblyézzük el, hogy egyenletes és morzsalékos legyen.
-
Ha szükséges, keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát az előző szezonban.
Magok vetése
-
Húzzunk 1-1,5 cm mély barázdákat kb. 15 cm-es sortávolsággal.
-
Szórjuk a magokat 2-3 cm távolságra egymástól.
-
Fedjük be vékony réteg földdel, majd finoman nyomkodjuk le.
-
Alaposan öntözzük be a talajt.
4. Gondozás a csírázástól a betakarításig
-
Öntözés: A retek gyors fejlődése miatt rendszeres nedvességre van szüksége, de kerüljük a túlöntözést.
-
Ritkítás: Ha túl sűrűn kelnek ki, hagyjunk 4-5 cm távolságot a növények között.
-
Gyomlálás: Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat, hogy a retek zavartalanul fejlődhessen.
5. Betakarítás és tárolás
-
A retek 3-5 hét alatt kifejlődik.
-
Akkor szedjük fel, amikor a gumók 2-4 cm átmérőjűek, mert ha túl nagyra nőnek, fásak lehetnek.
-
A friss retket hűtőben tárolhatjuk, de néhány napon belül érdemes elfogyasztani.