Hogyan vessünk retket? – Útmutató kezdőknek és haladóknak

Értékelve: 1x

A retek az egyik leggyorsabban növő és legkönnyebben termeszthető zöldség, amely akár néhány héten belül fogyasztható. Friss, ropogós íze miatt kedvelt kora tavaszi és őszi vetemény.

1. Mikor vessük a retket?

A retek hidegtűrő növény, ezért az első vetést már március elején elvégezhetjük, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Az utolsó vetésre szeptember végéig van lehetőség, így az ősz folyamán is szedhetünk friss retket. Ha folyamatos termést szeretnénk, kéthetente vethetünk újabb adag magot.

2. A megfelelő hely kiválasztása

  • A retek napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.

  • A laza, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talaj az ideális számára.

  • Kerüljük a frissen trágyázott földet, mert ettől a gumók deformáltak lehetnek vagy üregessé válhatnak.

3. A vetés lépései

Talaj előkészítése

  • Ássuk fel a talajt 15-20 cm mélyen.

  • Gereblyézzük el, hogy egyenletes és morzsalékos legyen.

  • Ha szükséges, keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát az előző szezonban.

Magok vetése

  1. Húzzunk 1-1,5 cm mély barázdákat kb. 15 cm-es sortávolsággal.

  2. Szórjuk a magokat 2-3 cm távolságra egymástól.

  3. Fedjük be vékony réteg földdel, majd finoman nyomkodjuk le.

  4. Alaposan öntözzük be a talajt.

4. Gondozás a csírázástól a betakarításig

  • Öntözés: A retek gyors fejlődése miatt rendszeres nedvességre van szüksége, de kerüljük a túlöntözést.

  • Ritkítás: Ha túl sűrűn kelnek ki, hagyjunk 4-5 cm távolságot a növények között.

  • Gyomlálás: Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat, hogy a retek zavartalanul fejlődhessen.

5. Betakarítás és tárolás

  • A retek 3-5 hét alatt kifejlődik.

  • Akkor szedjük fel, amikor a gumók 2-4 cm átmérőjűek, mert ha túl nagyra nőnek, fásak lehetnek.

  • A friss retket hűtőben tárolhatjuk, de néhány napon belül érdemes elfogyasztani.