-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Hogyan kezeljük káposztával a gyomorfekélyt?
Napjában együnk egy cikk nyers káposztát, hozzá igyunk nyolc 224 g káposztalevélt vagy egy káposztakarikás salátát. Ezt próbáljuk szokássá tenni. Mindegy melyik megoldást választjuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a káposzta friss, mivel csak így lesz igazán hatásos ez a kúra.
Csupán az utóbbi időben derítették ki, hogy a fekélyes megbetegedések nagy részét nem a stressz, hanem a baktériumok okozzák. Ennek ellenére a fekély ellen évtizedeken keresztül az immunrendszer stimuláló körömvirágból készült teát ajánlották.
Miért rákmegelőző a káposzta?
Ma már tudjuk, hogy a káposzta rákmegelőző gyógyhatása a benne rejlő számos antioxidánsnak köszönhető. A zöldség megnöveli az ösztrogéntermelődést, ami segít a mellrák megelőzésében, a polip-, illetve a velőrák kialakulását. A kutatások szerint a heti két alkalommal fogyasztott káposzta férfiaknál mintegy 66 százalékkal lecsökkenti a gerincvelőrák kialakulását. Emellett két teáskanálnyi főtt káposzta megvéd a gyomorráktól. A káposzta mindemellett erős fekély-ellenes enzimeket tartalmaz, a leve bizonyítottan hatásosan gyógyítja a gyomorfekélyt. Ne feledjük, hogy a rákmegelőzésben és -kezelésben is élen jár!
Az ősi görög és római kultúrákban a káposztát kimondottan nagy becsben tartották, mivel felismerték a benne rejlő gyógyhatást. A rómaiaknak volt egy olyan kenőcsük, amely disznózsírból és égetett káposzta hamvakból készült, ezt a sebek fertőtlenítésére használták. A káposztalevet a legtöbb bioboltban, mint gyomorfekély elleni orvosságot árulják.
A káposzta gyógyhatása a gyomorfekély kezelésében és a rákmegelőzésben bizonyított tény!
Egy japán kutatás során kiderítették, hogy azok, akik sok káposztát fogyasztanak kevésbé hajlamosak a rákos megbetegedésekre. Ezzel a káposzta ugyanabba a kategóriába kerül, mint a joghurt vagy az olívaolaj, mint potenciális élethosszabbító élelmiszerek. A magas A-vitamin tartalmuk segít a sejtregenerálódásban, és a bennük található kén pedig megvéd a fertőzésektől, ekcémától és más bőrbetegségektől. A nyers káposzta, és kimondottan a leve rengeteg aszkorbinsavat, más néven U-vitamint tartalmaz, ami jótékony hatással van a gyomorfekélyre.
A káposzta valószínűleg a legjobb növény a gyomorfekély kezelésére. A homeopata orvosok gyakran ajánlanak káposztalé-kúrákat. Én azt ajánlom, hogy egyenek minél több zellerrel és krumplival összefőzött káposztát, amelyet piros és fekete borssal, illetve gyömbérrel fűszereznek. A felsoroltak mindegyike fekély-ellenes összetevőket tartalmaz. Számos kísérlet kimutatta, hogy a betegség kezelésére az édesgyökér is igen hatásos, legalább annyira, mint a különböző gyógyszerek.
Kissé megfőzve a legjobb, noha a káposzta nyersen is finom. Mai napig Angliában és a Mediterrán övezet egyes térségeiben találhatunk vadkáposztát. A több, mint két évezreden át becsben tartott káposzta édes, és kellemesen hűsíti a gyomrot. A zöldség olyan betegségetek is gyógyít, mint a gyulladt torok, táplálja a lépet, kiegyensúlyozza a gyomorműködést, enyhíti a hasfájást, a has felpuffadást és a gyomorfekélyt. Gyógyítja a székrekedést, a hűlést és a depressziót is. Ezek mellett vértisztító hatással bír, a rómaiak pedig másnaposság ellen is használták.
Az 1940-es években egy kiemelkedő amerikai orvos arra a következtetésre jutott, hogy a friss káposzta egy igen hatékony fekély elleni gyógyszer. Dr. Garnett Cheney a Standford Orvosi Egyetem oktatója szemcsepp mennyiségű friss káposztalevet adott a tengerimalacoknak, majd megpróbált fekélyt okozni náluk, de a betegség egyetlen állatnál sem alakult ki.
Erjesztett formájában a káposzta tápanyagai jobban felszívódnak. Az erjesztett káposzta nagyon sok laktó és plantatum baktériumot tartalmaz, amelyek a káposztát előreemésztik számunkra. Ezek a mikroorganizmusok rengeteg energiával látják el a szervezetünket, és segítik az általános emésztésünket. A laktó bacillus egy olyan bélrendszeri környezetet alakít ki, amelyet a Candida élesztőgomba nem kedvel. A friss zöldségek bizonyítottan számos olyan betegség ellen hatásosak, mint például a Candida, a gyomorfekély, az ételallergia, a bélgörcsök, a ciszták és a székrekedés.
A friss alma, cékla, káposzta, répa, zeller és szőlőlé is igen hatásos, pont annyira, mint a „zöld italok”, amelyeket zöldségek leveleiből készítenek. Ezeknek a zöld italoknak remek méregtelenítő hatásuk van. A nyers káposztalé kimondottan a fekély, a rák és a vastagbél problémákra ajánlott. Fontos, hogy a káposztalevet közvetlenül kifacsarás után igyuk, mivel ha állni hagyjuk, csökken a benne rejlő vitaminmennyiség.
Általános szabály az, hogy lehetőleg ne keverjük a zöldség- és a gyümölcsleveket. Az alma az egyetlen gyümölcs, amit zöldséggel keverhetünk.