A keleti békakorsó (Sium sisarum)
A keleti békakorsó Kínában honos növény, a kereskedőknek köszönhetően nagyon hamar ismertté vált Rómában, ahol igencsak nagy becsben tartották. Annyira népszerűvé vált, hogy Tiberius római császár adóként fogadta el a növényt.

A keleti békakorsó vagy cukorgyökér (Sium sisarum) termesztése és felhasználása

 

A XVI. század idején az észak-európai konyha kulináris újjászületésnek örvendezhetett a keleti békakorsó bevezetésének köszönhetően; a növény gyökere igen keresett csemege lett. A parasztok az étrendjük kiegészítőjeként használták, gyakran függtek a bőségesen termő növénytől a táplálékukat illetően. A századfordulókor ezen növény népszerűsége drasztikusan csökkent, de a mai napig számtalan ember élvezi az ízletes gyökerét.         

Ez az évelő lágyszárú növény az első két évben kb 1 méter magasra nő, aztán elérheti az akár 1,80 méter magasságot is. A keleti békakorsó vagy cukorgyökér legjobban a gazdag, jó vízelvezetésű, alkáli talajban fejlődik, a teljes napfényt kedveli, ugyanakkor eltűri az enyhe árnyékot is. A magokat tavasszal, az utolsó fagy után kell elvetni. Amikor a növény kihajt, metsszük vissza kb 30 cm-rel. A keleti békakorsó nem alkalmas benti termesztésre. Ezen növény eléggé ellenálló, könnyen viseli az extrém hőmérsékletet, mint például a forróságot és a túlzott fagyot. Betegségek és rovarok, kártevők nem igazán támadják meg. Tavasszal gyűjtsük be a fiatal hajtásokat. Az ősz a legalkalmasabb a gyökerek kiásására. A gyökereket hagyjuk a földben ameddig szükség lesz rájuk, ha a földből kiszedjük, a gumók megfagyhatnak.

 

cukorgyoker-sium-sisarum
A keleti békakorsó vagy cukorgyökér (Sium sisarum)

 

A keleti békakorsó szegélynövényként is igencsak megállja a helyét, a késő tavasztól kora őszig nyíló kis illatos csoportos fehér virágai igen kedves látványt nyújtanak. A növény gumói mondhatni sokoldalúak, többféle módon is lehet fogyasztani őket. A hajtásokat lehet párolni vagy stir-fry módra (kevergetve pirítani) elkészíteni csakúgy, mint a bambusz hajtásokat, míg a gyökereket elkészíthetjük úgy, ahogy a spárgát. Enyhén főzzük meg vagy pároljuk a gyökereket és vajjal meg sóval, vagy fehér szósszal tálaljuk. Különböző húsételekhez, párolt ételhez/húshoz, zöldség alapú pástétomokhoz és a hagyományos kínai stir-fry módra készített ételekhez használhatjuk. A gumókat eltehetjük ecetes lében; a hideg húsok és saláták mellé használhatjuk.

A gyökér hasonlít az édesburgonyára, meglehet sütni, párolni, főzni vagy pirítani. A keleti békakorsót igazán sokoldalúan fel lehet használni. A fás magháza nem ehető, tehát főzés előtt távolítsuk el. Nem igazán rendelkezik gyógyító hatással, azonban ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, enyhe vizelethajtóként szolgálhat.

értékelés