-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Sokfajta burgonya létezik, de talán a legszembetűnőbb közülük a lila burgonya. Nézzük meg, hogy mire használhatjuk ezt a színes burgonyát!
Lila burgonya
A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben. Fontos megjegyezni, hogy a lila burgonya nem génmanipulált, hanem természetes fajta.
Lila burgonya termesztése
A piacokon többféle lila burgonya is kapható. Mindegyikük Dél-Amerikából származik, és burgonya különlegességként termesztik őket. Washington állam is, mely híres a burgonya termesztéséről, elkezdte termeszteni ezt a fajta burgonyát a Skagit völgyben.
Lila burgonyát ugyanúgy kell termeszteni, mint a hagyományos változatot. Azonban utóbbival szemben van egy fontos előnye: a burgonyabogár nem kedveli, és megrágott levele is könnyebben regenerálódik - kifejezetten ajánlott biotermesztésre.
Lila burgonyás receptek
A lila burgonyát ugyanúgy tudjuk felhasználni, mint a fehéret vagy pirosat, mégis néhány étel elkészítésére alkalmasabb a lila burgonya néhány változata.
Egyszerűen megfőzhetjük, és vajjal, sóval és borssal ízesítve el is fogyaszthatjuk.
A lila burgonya gyorsabban megfő. Ha fehér burgonyával egyszerre főzzük, azt tapasztaljuk, hogy amikor a fehér burgonya elkészül, a lila már kissé elfőtt, pépes. Ha együtt főzzük a két fajta burgonyát, a víz színe kissé szürkés lesz, de a fehér burgonya nem színeződik el. A lila burgonya húsa kissé megfakul, de színét nem veszíti el. Az íze olyan, mint a többi burgonyáé.
Ha recepteket keresnénk a lila burgonyával, ugyanazokat találjuk, mint a fehérrel: krumplipüré, krumpli saláta, marinírozott krumpli vajjal főzve és tálalva. Ezek az évszázadok által jól bevált krumplis receptek!