-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mutatjuk, milyen jelei vannak, ha a konyhakertben lévő zöldségeknek már sok a napsütés.
A kánikulában a veteményesben lévő zöldségek napégést szenvedhetnek, amelynek számos jele van. Íme néhány gyakori tünet, amelyeket érdemes figyelni:
A napégés jelei a zöldségeken
-
Levelek sárgulása és barnulása: A napégés miatt a levelek szélei vagy felülete sárgulhatnak vagy barnulhatnak, ami különösen a napsütötte oldalakon jelentkezik.
-
Elszíneződés: A levelek vagy a gyümölcsök felületén fehér, sárga vagy barna foltok jelenhetnek meg, amelyek az erős napfény hatására alakulnak ki.
-
Levélperzselődés: A levelek kiszáradhatnak és perzselődhetnek, ami gyakran a levelek csúcsain vagy szélein kezdődik.
-
Gyümölcsperzselődés: A termések (pl. paradicsom, paprika) felületén napégés miatt világosabb vagy barnás foltok jelenhetnek meg, amelyek kemények és szárazak lehetnek.
-
Növekedési zavarok: A növények fejlődése lassulhat, és a levelek összezsugorodhatnak vagy deformálódhatnak a hősokk és a napégés következtében.
-
Vízveszteség jelei: A növények levelei hervadhatnak és lankadhatnak, mivel a napégés és a hőség fokozott párologtatást okoz, ami vízveszteséghez vezethet.
Napégés ellen mit lehet tenni?
- Árnyékolás: Különösen forró napokon használj árnyékoló hálót vagy könnyű szövetet, hogy megvédd a növényeket az erős napsütéstől.
- Rendszeres öntözés: Gondoskodj arról, hogy a növények elegendő vizet kapjanak, különösen a reggeli vagy esti órákban, amikor a víz kevésbé párolog el.
- Talajtakarás: Használj mulcsot a talaj nedvességtartalmának megőrzésére és a gyökerek hűvösen tartására.
Ha időben felismered a napégés jeleit és megfelelően kezeled a problémát, megvédheted a veteményesben lévő zöldségeket a súlyosabb károsodástól.