-
Kőműves
-
takarító
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A paprika levélfoltosságát a Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria baktérium okozza.
Hogyan fertőződik meg a növény?
Ez a baktérium sebeken, légzőnyílásokon jut a növénybe víz közvetítésével, elsősorban felverődő esőcseppek, vagy öntözővíz formájában egyik növényről a másikra. Fertőzési forrásai a talajban maradt növényi maradványok, a fertőzött palánta és vetőmag. A fertőzésnek kedvez a magas (27-30 Celsius fok) hőmérséklet és a magas páratartalom.
További kiváltó ok az időjárás okozta stresszhatás, amely a paprikanövények legyengülését, fejlődésük leállását okozza.
A baktériumos levélfoltosság tünetei: A tünetek, ahogy betegség neve is utal rá, elsősorban a levélen jelentkeznek, a kórokozók itt hatolnak a növénybe. A levél fonákján hegszerű, 2 mm-es foltok jelennek meg. A levelek felszínén a foltok (hólyagok) vizenyős, olajos foltokként mutatkoznak, melyek idővel elhalnak, szélüket sárgás-barnás gyűrű veszi körül. A fertőzött levelek lehullnak, a palánták felkopaszodnak, fejlődésükben visszamaradnak. A növény szárán kissé kiemelkedő, hosszú, ovális foltok jelennek meg. A termésen sötét, varas foltokat láthatunk, a bogyó esztétikailag jelentősen sérül (nehezebben eladható). Erős fertőzés hatására a magvak megbarnulnak. Csapadékos évjáratokban egyes körzetekben komoly károkat okoz ez a betegség.
Hogyan védekezzünk a paprika batériumos levélfoltossága ellen?
Növényvédő szerekkel a betegség terjedését csak részben tudjuk megoldani. A réztartalmú szerek alkalmazása elterjedt, főleg az első tünetek megjelenésekor. Komoly előrelépést jelent a paprika hibridek nemesítésében a xanthomonas-rezisztens fajták bevezetése a termesztésbe. Fűszerpaprikában, blocky típusú paprikában voltak, vannak már rezisztens fajták. De az egészséges vetőmag vásárlása, a csávázás, a vetésváltás is jó megelőzés. Mivel a baktériumnak kedvez a magas páratartalom, ezért mérsékelt öntözést végezzünk, gyakran szellőztessünk (a zárt termesztőberendezésben).
Moravcsík Péter, kertészmérnök