Így főzd be a paradicsomot passzírozás és tartósítószer nélkül

Évek óta nem passzírozom a paradicsomot befőzésnél, a tippet még a szomszédasszonyomtól kaptam. Mutatom a receptet.

Paradicsom befőzése egyszerűen passzírozás nélkül

Első lépésként szedjük le a paradicsomot. Lehetőleg a nagyobb, lédúsabb fajtából válogassunk, hogy minél több legyen a lé. (A koktélparadicsom tartósítószer nélküli eltevésére jövő héten hozok egy nagyon egyszerű receptet időhiányban szenvedőknek.)

Utána következik az üvegek csírátlanítása. Ha nem akarjuk elővenni a nagy fazekat, és van mosogatógépünk, akkor bátran használjuk. Magas hőfokon indítsunk el egy programot, és tegyük bele az üvegeket. Ha ezzel végeztünk, akkor a befőttes üvegeket tegyük meleg vízbe, amelyre azért van szükség, hogy amikor belemerjük a forró paradicsomot, akkor az üveg ne repedjen meg.

paradicsom_befzse_passzrozs_nlkl

Második lépésként mossuk meg a paradicsomot, és ezután jön a nagy trükk a gyümölcscentrifuga, mert különválasztja a levet a héjtól és a magtól. A paradicsomot akkora darabokra vágjuk fel, hogy beleférjen a gép nyílásába. A lepréselt evet rotyogtassuk a tűzhelyen addig, amíg a habja el nem fő. Még melegen merjük át az üvegekbe, és tegyük az egészet száraz dunsztba. A száraz dunszthoz használhatunk plédek és törülközők helyett hűtőtáskát. Amint kihűl a paradicsomlé, már mehet is a kamrapolcra. Csak el ne felejtsük felcímkézni!

Koktélparadicsomból házi aszalt paradicsom

Ha viszont túl sok a koktélparadicsomunk, akkor érdemes belőle aszalt paradicsomot készíteni házilag.

A házi aszalt paradicsom nagyjából egy tízperces előkészítést igényel, amelynek a legnagyobb része a szeletelés. Bármilyen paradicsomból elkészíthetjük, attól függően, hogy éppen mi van otthon.

Hozzávalók:

  • 2 maréknyi paradicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • kb. másfél deci olívaolaj

Ízlés szerint tehetünk bele sót és borsot is, de én nem szoktam, mert szerintem enélkül is nagyon finom.

 

 

értékelés