-
Értékesítő
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Szállodai recepciós állás
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
IT data engineer
2024. 12. 02
-
Minőségellenőrzési munkatárs
2024. 12. 03
-
Könyvelő gyakornok
2024. 12. 03
-
Játékbolti kisegítő
2024. 12. 03
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Előfordulhat, hogy a paradicsom -és a paprikatermések csúcsi végén eleinte világosbarna vizenyős foltok képződnek, amelyek később megbarnulnak.
Miért barnul a paradicsom és a paprika alja?
Ennek a zavarnak az oka a kalciumhiány. A zavar bizonyos körülmények között elegendő meszet tartalmazó talajokon is megjelenik.
A paprika "száraz" csúcsrothadása gyakorlatilag relatív Ca-hiány következtében lép fel, azaz nem feltétlenül a Ca-ionok abszolút hiánya okozza a tüneteket (bár a "megbetegedett" bogyókban a Ca-tartalom mindig alacsonyabb), hanem a felvehetőség is lehet akadályozott. Ez az akadály lehet a talaj magas sótartalma (magas EC), a magas K-tartalom, a rossz és egyenetlen vízellátás vagy a nagyon magas léghőmérséklet és a túl magas (22 °C feletti) talajhőmérséklet, esetleg több tényező együtes hatása. Ezen okból kerülendő a túltrágyázás, ne erőltessük a "túltápozást", különösen ne a túlzott kálium adagolást.
(Hasonló termésrothadást a cukkini termésén is meg lehet figyelni, amellyel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.)
Rothad a paradicsom, paprika: mit lehet ellene tenni?
Leggyorsabban Ca-lombtrágyával orvosolható a probléma, a tápoldatban való kijuttatás mindig emeli a sótartalmat, ezért a tápoldatozást nem feltétlenül javasolt. Tudnunk kell azonban, hogy lombtrágyával csak a későbbi termést védhetjük, a már meglévő tüneteket nem, "gyógyítja".
Jó megoldás lehet a tejes permetlé készítése is.
Fóliasátrakban a tünetek megjelenésekor (pici bogyón keressük ) az öntözést napi több alkalomra osszuk szét és enyhén (nem túlzott mértékben!) árnyékoljunk, majd következhet a Ca-lombtrágya.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a "csúcsrothadás" nagyrészt fajtakérdés is, egyes fajták érzékenyebbek rá, míg mások ellenállóbbak.
Házikertben hagyjuk fogyasztási érettségig megérni a bogyókat, aztán dolgozzuk fel lecsónak. Semmi híja annak a "csúcsrothadt" paprikának, kiváló lecsó-alapanyag, fölösleges kidobni, ráadásul soha nem nedves, mint a baktériumos rothadás.
Lemetszett paradicsomhajtások: ne dobd ki!