-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését, viszont mi van azokkal a zöldségekkel, melyeknek a termését fogyasztjuk. Azok zöldségek vagy gyümölcsök?
Mit nevezünk gyümölcsnek?
A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését mint az alma, körte, dió vagy narancs. A gyümölcs szó nem botanikai kifejezls, inkább gazdasági, felhasználói fogalom.
Az ökonómbotanikusok csoportosítják a növényeket hasznosságuk alapján: gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik.
A gyümölcs szóra először az alma jut eszünkbe
A köznyelv leginkább a fás növényeken termő édes ízű gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen vagy főzve-sütve fogyasztjukk-e az adott termést.
A lágy szárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit, tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.
Mit nevezünk zöldségnek?
A zöldség kifejezés ugyancsak egy konyhatechnikai műszó, definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív. Mi kertészek a zöldségnövény vagy a zöldségféle kifejezés, leginkább nem a felhasználásra értjük, hanem a termesztéstechnológia és a rendszertani besorolás alapján osztályozzuk a növényeket. Ez alapján a dinnye, hasonlóan a többi tökféléhez, zöldség, ahogy a burgonyafélék családjába tartozó paradicsom is.
A paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?
A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények közé sorolták őket). - írja a wikipedia.hu
Kérdés: a zöldségek mely részét fogyasztjuk?
- leveleit: salátafélék, spenót, sóska, káposzta
- hajtását: spárga
- levélnyelét: mángold, rebarbara
- gyökerét: sárgarépa, fehérrépa,
- virágát: karfiol, brokkoli, articsóka
- gumóját: fokhagyma, burgonya, batáta,
- éretlen, húsos magvait: zöldborsó, bab, csicseriborsó
A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom, padlizsán.
Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.