Termesszünk paszternákot!
A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű. 

A paszternák termesztése

  • Tudományos elnevezés: Pastinaca sativa
  • Fényigénye: A teljes napfényt kedveli
  • Talajtípus: A jó vízelvezető képességű, szerves anyagban gazdag termőtalajt részesíti előnyben
  • PH érték: 6,5
  • Nedvesség/öntözés igénye: Szereti, ha nedves, de ne ússzon a vízben
  • A növény teljes kifejlődési szakasza: 150 nap
  • Közismert kártevői: cserebogár és pattanóbogár lárvái fogyasztják gyökereit,

Paszternák



Általános tudnivalók a paszternákról

A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű. A fehérebb paszternák általában a legzsengébb és szilárdsága a sárgarépáéhoz hasonló.

A paszternák rostban, folsavban, magnéziumban, káliumban, C és E vitaminokban, kalciumban, vasbans, tiaminban, riboflavinban, niacinban, valamint B6-ban gazdag növény. Színe azt bizonyítja, hogy nem tartalmaz béta-karotint. Meg lehet főzni, mint a sárgarépát, ha azonban túlfőzzük, olyan lesz, mint a puliszka.

paszternak_levele

A paszternák levele nem hasonlít a petrezselyemhez

A paszetrnák szaporítása


A paszternákmag nem áll el évekig, csirázóképességét 1-2 év alatt is elveszítheti, ezért kizárólag friss vetőmagot használjunk. Amint a föld művelhető, el kell vetni. 1 centiméter mélyre kell szórni, 45-60 centiméteres sorok közötti távolságra. Ritkítás után 3 cm-re kell lenniük egymástól. A megfelelő nedvesség és a 15-18°C fokos, hűvös talajhőmérséklet alapvető fontosságú a paszternák megfelelő csírázása érdekében, amely akár 21 napig is eltarthat.

Paszternákmag

Magja jóval nagyobb, mint a petrezselyemé



Társültetés

A paszternákot lehet bokorbab, fokhagyma, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek mellé ültetni.

 

A paszternák gondozása és termesztése

A paszternák a teljes napfényt, illetve a 6,5 pH-értékű talajt részesíti előnyben. Tápanyagban gazdag, jól megművelt talajra van szüksége, amelyet ültetés előtt komposzttal vagy jól megérett trágyával kell beszórni.

 

Betakarítás

A paszternákot bármikor le lehet szedni, amint a gyökerei elérik a megfelelő méretet. Ősszel zsengék és ízletesek. Néhány könnyű fagytól még ízletesebbé válik. Ugyanakkor a paszternákot mulcsozni is lehet; télen a földben hagyhatjuk és, amint az kiolvad, felássuk.

értékelés