-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Póréhagyma - fontos vitaminforrás télen
A póréhagyma őshazája valószínűleg a Földközi-tenger vidéke, nálunk a bolgárkertészek termesztették először.
A források szerint már az ókori Egyiptomban is ismerték, Kheopsz fáraó jutalmul adta a legvitézebb harcosainak. Kicsit később az ókori Rómában Néró császárról is feljegyezték, hogy nagyon szerette, és gyakran fogyasztott póréhagymalevest.
A póréhagyma termesztése
Tűző napos ágyásban, tápanyagban gazdag talajban kiválóan fejlődik. Néha szórjunk az ágyásaiba fahamut, és öntözzük meg csalán- és nadálytőlével – ezzel fedezhetjük a magas káliumigényét.
A póréhagyma magját májustól július végéig vessük. Cél, hogy minél hosszabb legyen a póré fehér szárrésze, ezért érdemes 15 cm mély árokba vagy gödörbe ültetni a palántákat (azaz halványítani, mert a föld alatti szárrész kifehéredik), és ahogy nőnek a növények, folyamatosan töltögetni kell az árkot. Kora ősszel pedig fel is kupacolhatjuk a földet a tövek körül. Túl mélyre mindenesetre ne ültessük, mert az gátolja a növekedését. A póréhagyma levelei annál erőteljesebb kékes-zöld színűek, minél nagyobb volt a hideg. Ez a szín a klorofill és az antocián jelenlétét igazolja. A póréhagyma jellegzetes szagát a kénes összetevők adják, többek között a cikloalliinnek.
A póréhagyma jól tárolható, de lehetőleg ne alma és paradicsom mellé tegyük, mert akkor hamarabb fonnyad. Nálunk elsősorban a Tétényi áttelelő, a Carentan, az Elefánt, a Platina, a Collana és a Calmus fajtákat lehet kapni.
A póréhagyma gyógyhatásai
Élelmezési szempontból nagyon fontos növény, A-,B1-, B2- vitamint, nikotinsavat, C-vitamint és jelentős mennyiségű ásványi sót tartalmaz. A 20. század elején sikerült kivonni a póréhagyma nedvéből olyan hatóanyagokat, amelyek gyógyítják a garat, a gége, a légcső, valamint a hörgők gyulladását.
Változatosan elkészíthető zöldségféle: minden olyan ételbe jó, amibe egyébként vöröshagymát teszünk, nagyon finom levesnek, salátának, de süthetjük, ránthatjuk, rakhatjuk is.
Forrás: kapanyel.blog.hu
Írta: thunbergia
Cikkajánló: Okra (bámia)